Zaradi ukrajinske krize nevarnost trgovanja z ljudmi

Svet 02. Jun 202217:25 > 17:26 0 komentarjev
Maripol
Alexander Ermochenko/REUTERS

Nacionalna koordinatorka za boj proti trgovini z ljudmi Tina Princes Damjanovič je na današnjem srečanju neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi Jugovzhodne Evrope v Črni gori opozorila na nevarnost trgovanja z ljudmi med ukrajinskimi begunci, so sporočili iz notranjega ministrstva.

Ukrajinska kriza je pred države v regiji postavila številne nove izzive, med katerimi je tudi nevarnost trgovanja z ljudmi med ukrajinskimi begunci. Prav zato je nacionalna koordinatorica predlagala izvedbo skupne preventivne spletne kampanje o tej problematiki z namenom ozaveščanja splošne javnosti in potencialnih žrtev trgovine z ljudmi.

Posledice ukrajinske krize so še posebej prizadele sosednji državi, Romunijo in Moldavijo, ki sta neposredno izpostavljeni begunskemu valu. V Moldavijo je do 1. junija vstopilo 475.000, v Romunijo pa 1,1 milijona ukrajinskih državljanov, ki sicer večinoma nadaljujejo svojo pot proti državam zahodne Evrope.

Na srečanju sta tako predstavnici Romunije in Moldavije predstavili svoje dobre prakse pri zmanjševanju tveganja trgovine z ljudmi. Neformalna mreža nacionalnih koordinatorjev za boj proti trgovini z ljudmi Jugovzhodne Evrope je bila ustanovljena leta 2010 na pobudo Slovenije. V mreži sodelujejo nacionalni koordinatorji za boj proti trgovini z ljudmi iz 11 držav regije, ki se od ustanovitve dalje redno sestajajo ter izmenjujejo informacije o aktualnih trendih in izzivih.

Mreža prispeva h krepitvi regionalnega sodelovanja v boju proti temu pojavu, pozitivno vpliva na krepitev nacionalnih praks v boju proti trgovini z ljudmi ter igra pomembno vlogo tudi v procesu približevanja držav v regiji k EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!