Ukrajina še napreduje v Kursku. Zelenski: Zajeli smo več sto ruskih vojakov

Svet 14. Avg 202408:09 > 16:45 47 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zatrdil, da so ukrajinske sile, ki so pred tednom dni nepričakovano vdrle v Rusijo, samo danes v regiji Kursk napredovale od enega do dveh kilometrov. Ob tem je poudaril, da so zajeli več sto ruskih vojakov. Zaradi intezivnega ukrajinskega pritiska so izredne razmere razglasili še v Belgorodu v Rusiji. Ukrajina trenutno nadzoruje 74 ruskih naselij. Še vedno potekajo evakuacije. Samo v Kursku je svoje domove zapustilo že prek 120.000 ljudi.

V ruski regiji Kursk se trenutno bijejo eni bolj srditih bojev. Kot je zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so v Kursku samo danes napredovali od enega do dveh kilometrov. Ob tem so ukrajinske sile zajele več sto ruskih vojakov. “To bo pospešilo vrnitev naših fantov in deklet domov,” je še dodal.

Po zatrditvah poveljnika ukrajinske vojske Oleksandra Sirskega ima Ukrajina popoln nadzor nad mestom Sudža v Kursku. Podatkov o količini zajetega ozemlja zaenkrat sicer ni mogoče preveriti, gre pa za največji vdor v Rusijo po drugi svetovni vojni, piše Reuters.

Ukrajinske sile so ponoči z droni napadle tudi štiri ruska letališča, je za AFP povedal ukrajinski varnostni vir. Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da je ponoči nad ozemljem Ukrajine sestrelila 17 od skupno 23 izstreljenih dronov kamikaz. Ob tem naj bi ruske sile nad državo poslale tudi dve raketi.

Rusko obrambno ministrstvo sicer trdi, da so njihove sile odbile ukrajinske poskuse prodora na petih območjih v regiji Kursk. “Poskusi sovražnih mobilnih enot, da bi se prebili globlje na rusko ozemlje, so bili odbiti,” je sporočilo ministrstvo.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinska vojska bo v Kursku odprla humanitarni koridor

V Kijevu trdijo, da Ukrajina ne namerava prevzeti zasedenih ruskih ozemelj. Z vdorom in čezmejnimi napadi naj bi le krepila pritisk na Moskvo, da ta pristane na pravičen mir. Po oceni ruskega predsednika Vladimirja Putina pa poskuša Ukrajina na ta način izboljšati svoj pogajalski položaj in sejati razdor v ruski družbi.

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je medtem dejal, da namerava Ukrajina v Kursku vzpostaviti tamponsko območje in s tem zavarovati ukrajinsko obmejno območje pred vsakodnevnimi ruskimi napadi.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pa je napovedala, da bo ukrajinska vojska v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot v Ukrajino. Prav tako bo na območje omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Ukrajinska vojska je pred dobrim tednom dni nepričakovano vdrla na rusko ozemlje. Kot je v torek dejal Zelenski, ukrajinska vojska v Kursku nadzira 74 naselij, vršilec dolžnosti guvernerja te ruske regije Aleksej Smirnov pa je zatrdil, da ukrajinske sile zasedajo 28 vasi s približno 2.000 prebivalci. Doslej je po podatkih Smirnova svoje domove v Kursku zapustilo okoli 121.000 ljudi.

Izredne razmere tudi v Belgorodu

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je zaradi ukrajinskega obstreljevanja in napadov z brezpilotnimi letalniki danes v tej obmejni ruski regiji razglasil izredne razmere. Zračna obramba je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ponoči nad številnimi regijami sestrelila skupno 117 dronov in štiri rakete, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Razmere v naši regiji Belgorod ostajajo izjemno težke in napete zaradi obstreljevanja ukrajinskih oboroženih sil,” je na družbenem omrežju Telegram sporočil Gladkov. Po njegovih besedah so v regiji, ki meji na ukrajinsko regijo Harkov, uničeni številni domovi, neznano število civilistov pa je mrtvih ali ranjenih. Situacijo je označil za izjemno težko.

Po navedbah ruskega ministrstva za obrambo je zračna obramba ponoči nad ruskimi regijami Kursk, Voronež, Belgorod, Nižni Novgorod, Volgograd, Brjansk, Orjol in Rostov sestrelila skupno 117 dronov in štiri rakete. Rakete in 37 dronov so sestrelili nad regijo Kursk, kjer so pred dnevi prav tako razglasili izredne razmere. Enako število dronov so sestrelili nad regijo Voronež.

Kursk
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje