Zasadila sta več kot dva milijona dreves in ustvarila tropski raj

Svet 28. Jul 202405:18 1 komentar
Brazilski fotograf in novinar Sebastiao Salgado in njegova žena Lélia Wanick sta zadnjih dvajset let posvetila sajenju gozda na površini 700 hektarjev
(Foto: Archaeology Corner/FACEBOOK)

Brazilski fotograf Sebastiao Salgado in njegova žena Lélia Wanick sta zadnjih dvajset let posvetila oživljanju gozda na površini 700 hektarjev. Opustošen kos zemlje sta spremenila v tropski raj.

Ko je priznani fotograf Sebastião Salgado v devetdesetih letih prejšnjega stoletja prevzel družinsko zemljišče v brazilski zvezni državi Minas Gerais, je namesto tropskega raja, ki se ga je spominjal iz otroštva, našel posekana drevesa in izginulo divjad.

V domovino se je vrnil po napornem terenu, s katerega je poročal o genocidu v Ruandi in begunskih krizah.

“Zemlja je bila bolna tako kot jaz – vse je bilo uničeno,” je pred leti povedal za The Guardian. “Le približno 0,5 odstotka posestva je bilo pokrito z drevesi. Potem je moja žena dobila čudovito idejo, da ponovno zasadimo ta gozd. Ko smo začeli delati, so se vrnili vsi insekti, ptice in ribe. Zahvaljujoč povečanju števila dreves sem se prerodil tudi jaz. To je bil najpomembnejši trenutek.”

Letno pripravijo več kot milijon sadik

Salgado je s svojo družino sčasoma ustanovil še inštitut Terra, v katerem letno vzgojijo več kot milijon sadik dreves in jih ponujajo tudi drugim. Tako je našel enega od odgovorov na podnebne spremembe in nov ustvarjalni navdih.

“Morda imamo rešitev. Samo bitje lahko ogljikov dioksid pretvori v kisik, in to je drevo. Treba je ponovno zasaditi gozd. Potrebujete gozd z avtohtonimi drevesi, tako morate zbrati semena v istem območju, kjer jih posadite, sicer se kače in termiti ne bodo vrnili. Če drevesa zasadite tja, kamor ne sodijo, živali ne bodo prišle in gozd bo tih.”

Za osemdesetletnega Sagada sta pogozditev in inštitut njegov največji projekt v dolgi in izjemni karieri.

“Suhi izviri spet brbotajo, živali so se vrnile”

V več kot dvajset letih sta Salgado in njegova žena Lélia Wanick nekoč opustošenemu posestvu vdihnila novo življenje. Preobrazbo 700 hektarjev velikega zemljišča prikazujejo tudi satelitski posnetki, ki so razstavljeni v eni od hišk na posestvu. Če je bilo na fotografijah še leta 2000 vse skupaj videti kot kup blata, je bila sprememba šest let kasneje že bolj opazna. Leta 2012 pa se je na brazilskih gričih razrasla že prava amazonska džungla.

Na območju zdaj raste 293 različnih rastlinskih vrst, vključno s travami, mahovi, cvetlicami, grmičevjem in drevesi. Številnih rastlin ni moč najti nikjer drugje na svetu.

“Uspeh merimo po tem, da se je gozd vrnil. Da nekoč suhi izviri spet brbotajo in da so se živali vrnile,” je za Deutsche Welle povedala izvršna direktorica pri Instituto Terra Isabella Salton. “Bolj, kot so se razmere izboljševale in postajale primernejše za divje živali, več živali se je začelo pojavljati. Tu lahko najdete ptice, sesalce, plazilce, dvoživke, vse. Na kmetiji so tudi ogrožene vrste.”

V drevesnih kraljestvih živi 172 različnih vrst ptic. Vrnil se je redek grivasti volk, po gozdu se sprehaja puma.

Inštitutu sledi vse več lokalnih kmetov

Lokalno prebivalstvo inštituta Terra sicer na začetku ni dobro sprejelo – izsekavanje gozdov je bila namreč takrat običajna praksa, kako narediti prostor za pašo živali ali pridelavo poljščin. Danes večino sadik že dostavijo tamkajšnjim kmetom, ki prav tako želijo ponovno zasaditi gozdove. Za to se med drugim odločajo, da bi obnovili izgubljene vire vode. V inštitutu o trajnostnem gozdarstvu učijo tudi mlade, ki lahko gozdne površine pomagajo obnoviti na svojih družinskih kmetijah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje