Zaseben pogovor med Bidnom in Pelosi: se bo iz tekme umaknil že ta konec tedna?

Svet 18. Jul 202419:59 > 21:07 0 komentarjev
Joe Biden, Nancy Pelosi
Pelosi in Biden pred nekaj leti (Foto: PROFIMEDIA)

Ob približevanju ameriških predsedniških volitev iz vrst demokratov prihajajo novi pozivi aktualnemu predsedniku Joeju Bidnu, naj še enkrat premisli o ponovni kandidaturi. K tehtnemu razmisleku ga pozivajo tudi vidnejši obrazi, med njimi tudi nekdanji predsednik Barack Obama in nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Med demokrati so vse glasnejši tudi namigi, da bi lahko odločitev o umiku sprejel že ta konec tedna.

Nezadovoljstvo in pozivi, da aktualni predsednik Joe Biden izstopi iz predsedniške tekme, so vse glasnejši in odločnejši. Če so pomisleke najprej izražali predvsem obrobni in manj izpostavljeni demokrati, pa pozivi k premisleku in odstopu od bitke za drugi mandat v zadnjem obdobju prihajajo tudi iz ust najpomembnejših ljudi v demokratski stranki.

Biden je ob kritikah več tednov vztrajal, da o umiku kandidature ne razmišlja, danes pa je več vodilnih demokratov dejalo, da naj bi Biden odstopil že do konca tedna, poroča Forbes. Biden naj bi po njihovih besedah doumel, da v stranki ne verjamejo več v njegovo zmago.

Tudi New York Times je poročal, da naj bi bil Biden v zadnjih dneh nekoliko bolj dovzeten za idejo, da se umakne iz predsedniške tekme, kandidaturo pa prepusti podpredsednici Kamali Harris. Neimenovani demokratski svetovalec je dejal, da je Biden od izjave “Kamala ne more zmagati” prešel k vprašanju: “Ali menite, da lahko Kamala zmaga?”

Bidna je k premisleku pozval tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, so za Washington post povedali viri blizu Bidna. Po poročanju Fox News naj bi Obama dejal, da bi se moral Biden vprašati, ali je njegova kandidatura na predsedniških volitvah sploh še smiselna. Dejal naj bi tudi, da se je verjetnost za ponovno Bidnovo izvolitev v zadnjem času močno zmanjšala.

Na Bidna pritisnila tudi Nancy Pelosi

Na Bidna naj bi v zadnjem tednu pritisnila nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. V zasebnem telefonskem pogovoru naj bi po informacijah CNN Bidnu dejala, da ankete kažejo, da ne more premagati Donalda Trumpa.

Dejala naj bi tudi, da bi Biden z vztrajanjem v predsedniški tekmi lahko uničil možnosti demokratov za zmago na volitvah v predstavniškem domu, ki bodo potekale novembra. Vir je za CNN dejal, da se je predsednik Biden začel braniti pred očitkom in dejal, da je videl ankete, ki kažejo, da je njegova zmaga še vedno mogoča. CNN, ki je prvi poročal o pogovoru, navaja, da noben njihov vir ni nakazal, da je Pelosi Bidna neposredno pozvala k umiku iz volilne tekme.

Viri blizu nekdanji predsednici predstavniškega doma pa so za ameriško izdajo Politica dejali, da je bil njun pogovor veliko bolj neposreden. Tako naj bi Pelosi predsednika pozvala, naj kmalu sprejme odločitev o odstopu.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi (Foto: PROFIMEDIA)

Nancy Pelosi je bila sicer do zdaj tako kot večina demokratov v javnosti precej zadržana do morebitnega Bidnovega odstopa od kandidature. Prejšnji teden je v oddaji Morning Joe na televiziji MSNBC glede Bidnove kandidature dejala, da se mora predsednik o tem odločiti sam. “Vsi ga spodbujamo, naj se čim prej odloči, saj se čas izteka.”

Med drugim je Pelosi v pogovoru poudarila, da je Biden priljubljen, a kljub temu nakazala, da je nekoliko izgubil njeno podporo. “Vsem sem rekla – počakajmo. Karkoli razmišljajte, povejte zasebno. Dokler ne vidimo, kako se bo razpletel teden, ni treba dati vsega na mizo.”

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek na predvolilnem shodu v Detroitu ob namigovanjih, da ni zmožen opravljati svoje funkcije, svojim podpornikom znova zagotovil, da predsedniške tekme ne bo zapustil. Kot je dejal, na novembrskih volitvah lahko premaga Donalda Trumpa, ki po njegovem predstavlja resno grožnjo. Zaradi okužbe s covidom-19 je sicer predvolilne aktivnosti za krajši čas prekinil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!