Zastrupila sta se z gobami, kupljenimi na tržnici v Pulju: “Komaj sem dihala”

Svet 27. Okt 202418:19 2 komentarja
gobe
Foto: Profimedia

Pogosto beremo o zastrupitvah z gobami, ki jih ljudje sami naberejo. Primer iz Hrvaške pa kaže, da previdnost ni odveč, tudi če gobe kupujemo.

Hrvata sta mislila, da se jima kaj takega ne more zgoditi, saj gob nista nabirala sama, ampak sta jih kupila na stojnici. Zato sta se odločila deliti svojo zgodbo in s tem opozoriti, da previdnost ni nikoli odveč.

“Gobe sva kupila na tržnici na Verudi v Pulju. Prodajalka je možu povedala, da so to travniški kukmaki. Sama gob ne nabirava in jih ne prepoznava,” je sogovornica povedala za portal Istra24.

Nekaj ​​ur po tem, ko sta si pripravila kosilo s kupljenimi gobami, je Hrvatici postalo slabo, bila je bleda, bilo ji je slabo in komaj je dihala, je povedala. Nedolgo zatem je simptome občutil tudi njen mož.

Poklicala sta nujno medicinsko pomoč, kjer so paru naročili, naj čim prej pride v bolnišnico. Tam so jima diagnosticirali micetizem, znan tudi kot zastrupitev z gobami. Ženska je imela hujše simptome, njenega moža pa je rešila večja telesna masa, zato je občutil blažje simptome.

Po odpustu iz bolnišnice se par ni vrnil na puljsko tržnico, saj se s prodajalko nista želela pregovarjati. V bolnišnici so se odločili, da na tržnico pošljejo inšpekcijo, da bi preprečili morebitne druge primere.

Neuradno so paru povedali, da je možno, da se je med užitne gobe zaradi nepazljivosti “prikradla” le ena goba druge vrste, ki pa ni bila zelo strupena. Poudarili so, da sta imela srečo.

V komunalnem podjetju, pristojnem za tržnico v Pulju, so povedali, da s primerom zastrupitve niso seznanjeni. Pojasnili so, da morajo imeti njihovi prodajalci komercialno izkaznico gobarja, izdelki pa morajo biti sveži in opremljeni z ustrezno deklaracijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje