Zastrupitev sredi Dunaja: živo srebro za prebeglega ukrajinskega sodnika

Svet 28. Sep 202417:25 3 komentarji
Foto: Vitaly Nosach/WIKIPEDIJA

Po poročanju avstrijskega Kronen Zeitung se v Avstriji tik pred jutrišnjimi napetimi parlamentarnimi volitvami odvija rusko-ukrajinski vohunski triler. Ukrajinskega odvetnika in sodnika, ki je prebegnil v Avstrijo, naj bi namreč zastrupili z živim srebrom.

Dan pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji, na katerih se bosta sodeč po javnomnenjskih anketah v tesnem dvoboju za zmago borili svobodnjaška in ljudska stranka, je v Avstriji izbruhnila novica, da so na Dunaju z živim srebrom zastrupili Oleksandra Tupickega, nekdanjega predsednika ukrajinskega ustavnega sodišča, ki je ga pod težo obtožb o jemanju podkupnin s položaja po kar nekaj poskusih odstavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Novico je prvi objavi avstrijski portal Report 24, ki velja za portal iz orbite avstrijske svobodnjaške stranke. Pridobili so tudi toksikološko poročilo, ki kaže, da so Tupickega zastrupili z živim srebrom.

Iz poročila je razvidno, da je bilo izdelano 20. septembra letos, Tupicki pa se medtem po informacijah portala še vedno zdravi v eni od dunajskih bolnišnic.

Tupicki zastrupitev
Toksikološko poročilo (Foto: Report24)

V popoldanskih urah je novico povzel tudi avstrijski časopis z najvišjo naklado – Kronen Zeitung, ki piše, da se tik pred volitvami na Dunaju odvija rusko-ukrajinski vohunski triler, da gre za prebeglega sodnika in zelo verjetno za poskus atentata nanj z zelo strupeno snovjo.

Tupicki je namreč iz Ukrajine v Avstrijo pobegnil leta 2022, kmalu po začetku ruske invazije. Med drugim je bil med drugim sodnik v Donbasu, leta 2013 pa je postal ustavni sodnik, kamor ga je imenoval nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Janukovič je veljal za proruskega, zaradi pomoči Rusiji pri priključitvi Krima pa ga je ukrajinsko sodišče leta 2019 v odsotnosti obsodilo izdaje.

Tupicki je kmalu po prihodu na ukrajinsko ustavno sodišče postal namestnik predsednika, maja 2019 pa tudi predsednik ustavnega sodišča. Na tem položaju se je obdržal do maja 2022, čeprav ga je ukrajinski predsednik Zelenski prvič poskusil odstaviti že leta 2020.

Tupicki naj bi zastrupitev po poročanju portala Report24 prijavil avstrijskim organom. Preiskava še poteka. Zato zanesljivejših informacij, kdo naj bi ga zastrupil, za zdaj še ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje