Zaupni podatki ameriških obveščevalcev: Izrael načrtuje napad na Iran

Svet 20. Okt 202407:58 1 komentar
Pentagon
Pentagon (Foto. Joshua Roberts/reuters)

V ZDA odmeva razkritje zaupnih podatkov ameriških obveščevalcev. Dokumenti, ki so v preteklih dneh zakrožili po spletu, namreč razkrivajo, da Izrael načrtuje povračilni napad na Iran. Ta je 1. oktobra poslal salvo raket proti Izraelu. Podatki pa razkrivajo še eno izraelsko skrivnost, ki sicer ni bila nikoli preveč tajna, in sicer, da ima Izrael jedrsko orožje.

ZDA preiskujejo uhajanje strogo zaupnih podatkov ameriških obveščevalcev o načrtih Izraela za povračilne ukrepe proti Iranu, so potrdili trije ljudje, povezani z zadevo. Eden od njih je potrdil pristnost dokumentov, poroča CNN.

Eden od ameriških uradnikov je za CNN še dejal, da je uhajanje tovrstnih zaupnih podatkov “zelo zaskrbljujoče”. Dokumenti z datumoma 15. in 16. oktober so začeli po spletu krožiti v petek, ko jih je na omrežju Telegram objavil račun z imenom “Middle East Spectator”. Dokumenti imajo označbo strogo zaupno, poleg tega je na njih zavedeno še, da so namenjene le najvišjim predstavnikom petih ameriških zaveznic: Avstralije, Kanade, Nove Zelandije in Združenega kraljestva.

V enem od dokumentov so opisane priprave Izraela za napad na Iran in načrtovanje premikov izraelskega streliva. V drugem dokumentu, kjer piše, da ga je pripravila Nacionalna varnostna agencija, pa so opisane vaje izraelskih letalskih sil, ki vključujejo rakete zrak-zemlja. Tudi ta dokument nakazuje verjetnost, da gre za načrte izraelskega napada na Iran.

Iran je 1. oktobra proti Izraelu izstrelil več raket (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Eden od ameriških uradnikov je za CNN dejal, da trenutno poteka preiskava, ki se osredotoča na to, kdo je imel dostop do teh dokumentov v Pentagonu. Vsako takšno uhajanje bi samodejno moralo sprožiti preiskavo FBI skupaj s Pentagonom in ameriškimi obveščevalnimi agencijami. FBI za zdaj omenjene zadeve ni želel komentirati.

Do razkritja zaupnih informacij je prišlo v kočljivem trenutku ameriško-izraelskih odnosov, zagotovo pa je mogoče pričakovati jezo Izraelcev, ki se očitno pripravljajo na napad na Iran kot odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra. Eden od dokumentov pa razkriva še nekaj, česar Izrael zagotovo ni želel razkriti javnosti: da ima jedrsko orožje. Iz dokumenta sicer izhaja, da ZDA niso opazile nobenih znakov, da bi Izrael načrtoval uporabo jedrskega orožja proti Iranu.

“Če je res, da so v javnost pricurljali izraelski taktični načrti kot odgovor na iranski napad 1. oktobra, je to resna kršitev,” je za CNN dejal Mick Mulroy, nekdanji namestnik pomočnika obrambnega ministra in upokojen častnik agencije CIA.

Ameriški svet za nacionalno varnost uhajanja tajnih podatkov ni želel komentirati, prav tako ne urad direktorja nacionalne obveščevalne službe kot tudi ne Pentagon

Za zdaj še vedno ni jasno, kako sta dokumenta prišla v javnost, niti ni jasno, ali je šlo za hekerski napad ali namerno razkritje. ZDA so že zdaj zelo pozorne na iranske hekerske kampanje. Ameriške obveščevalne agencije so namreč avgusta sporočile, da je Iran vdrl v dokumente predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Uhajanje ameriških obveščevalnih podatkov je že lani zaostrilo odnose ZDA z zaveznicami in partnericami, vključno z Južno Korejo in Ukrajino, potem ko je 21-letni pripadnik letalske nacionalne garde na družbenem omrežju Discord objavil strogo zaupne informacije.

Avtorja: Natasha Bertrand in Alex Marquardt/CNN

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje