Žbogar: Onemogočanje dostopa humanitarne pomoči do otrok je kruto in nehumano

Svet 26. Jun 202422:17 0 komentarjev
Samuel Žbogar
Foto: UN Photo

Zadnje poročilo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa ugotavlja rekordno število kršitev pravic otrok po svetu, je na današnji redni letni odprti razpravi Varnostnega sveta ZN o otrocih v oboroženih spopadih izpostavil slovenski veleposlanik Samuel Žbogar. Poudaril je, da je potrebno šole in bolnišnice zaščititi pred napadi.

Poročilo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa je uvodoma predstavila njegova posebna predstavnica za otroke v oboroženih spopadih Virginia Gamba, pred veleposlaniki pa so nastopili tudi namestnik izvršne direktorice Sklada ZN za otroke (Unicef) Ted Chaiban in nekdanji generalni sekretar ZN Ban Ki Moon v vlogi namestnika predsednice skupine Starejši, ki jo je leta 2007 ustanovil Nelson Mandela.

Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je v svojem nastopu med drugim izpostavil pomen neovirane dostave humanitarne pomoči na območja, kjer so zaradi spopadov ogroženi otroci, pomen kaznovanja odgovornih za kršitve ter trdno podporo Slovenije načrtom za zaščito otrok v oboroženih spopadih.

“Onemogočanje dostopa humanitarne pomoči do otrok je še posebej kruto in nehumano. Zanikanje humanitarne pomoči vodi do akutne podhranjenosti, ki ima posledice za vse življenje. Poleg tega so napadi na šole prepovedani z mednarodnim humanitarnim pravom. Napadi na šole pomenijo zanikanje pravice do izobraževanja, kar pomeni zanikanje prihodnosti,” je med drugim dejal Žbogar.

Kot posebej zaskrbljujoč je izpostavil položaj v Sudanu, Palestini, Izraelu, na Haitiju, v Mjanmaru, Ukrajini in Afganistanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!