Žbogar: Zgroženi smo nad nesorazmerno uporabo sile na Zahodnem bregu

Slovenija 30. Avg 202408:24 1 komentar
Samuel Žbogar
Foto: UN Photo

Zgroženi smo nad nesorazmerno uporabo sile, povečanjem števila usmerjenih pobojev, samovoljnimi aretacijami, nasiljem naseljencev brez sankcij ter drugimi zlorabami in kršitvami človekovih pravic na Zahodnem bregu, je v četrtkovi razpravi Varnostnega sveta o položaju na Bližnjem vzhodu dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar.

Še eno v vrsti razprav, ki so se končale brez ukrepanja najpomembnejšega organa svetovne organizacije, sta v četrtek sklicali Švica in Velika Britanija zaradi poslabšanja humanitarnih razmer v Gazi, okužb z virusom otroške paralize in vse večje nevarnosti za osebje ZN in humanitarne delavce.

Poročala sta vršilka dolžnosti generalne podsekretarke ZN za humanitarne zadeve Joyce Msuya in namestnik generalne direktorice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan, ki je med drugim opozoril, da več tisoč bolnikov in ranjenih v Gazi potrebuje nujno evakuacijo.

“Že zdavnaj smo izčrpali besedni zaklad za opis tragedije Palestincev v Gazi. Težko je razumeti in sprejeti, da se takšno trpljenje civilistov in zlasti otrok nekaznovano dogaja pred našimi očmi že skoraj 11 mesecev in nam ga ni uspelo ustaviti. In spet sedimo tukaj na še enem zasedanju Varnostnega sveta,” je dejal Žbogar.

Pozdravil kampanjo cepljenja

Pozdravil je prizadevanja WHO, Sklada ZN za otroke (Unicef) in Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) pri pripravi dveh krogov kampanj cepljenja proti otroški paralizi in se pridružil pozivom za premirje za varno in uspešno kampanjo cepljenja.

Po navedbah WHO so se izraelske oblasti v četrtek strinjale z več ločenimi tridnevnimi humanitarnimi premori v različnih delih območja Gaze, da bi omogočili cepljenje približno 640.000 otrok proti otroški paralizi.

Žbogar je ponovil tudi pozive k spoštovanju mednarodnega prava, izvajanju ukrepov Meddržavnega sodišča in resolucij Varnostnega sveta, prekinitvi ognja, izpustitvi vseh talcev in k obsežni dostavi humanitarne pomoči. Obsodil je nedavni napad na vozilo ZN, v katerem so bili sodelavci Svetovnega programa za hrano (WFP), in pozval k odgovornosti napadalcev.

Glede izraelskega nasilja na Zahodnem bregu je dejal še, da se morajo tovrstne operacije in vsaka nepotrebna ali nesorazmerna uporaba sile nemudoma prenehati. “Svetovalno mnenje Meddržavnega sodišča je jasno – nadaljnja prisotnost Izraela na zasedenem palestinskem ozemlju je nezakonita in se mora čim prej končati,” je poudaril. Dodal je, da nasilje ne bo povečalo izraelske varnosti in možnosti za rešitev dveh držav, ki jo podpirajo vse članice Varnostnega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje