Zbranih pet milijard evrov donacij za Sirijo, Slovenija bo prispevala 200.000

Svet 28. Maj 202409:10 1 komentar
sirija
Foto: Goran Tomasevic/REUTERS

Na mednarodni konferenci, ki je v podporo prihodnosti Sirije in regije v ponedeljek potekala v Bruslju, so zbrani obljubili pet milijard evrov donacij. Od tega naj bi Evropska unija prispevala nekaj več kot dve milijardi. Še dodatne 2,5 milijarde evrov pomoči bodo donatorji zagotovili v obliki posojil.

Mednarodno konferenco je gostil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, udeležili pa so se je zunanji ministri članic EU, držav Bližnjega vzhoda in drugih držav ter visoki predstavniki agencij ZN in regionalnih organizacij.

Kot je opozoril Borrell, so razmere v Siriji danes slabše kot pred enim letom. “Pravzaprav še nikoli niso bile tako slabe in humanitarne potrebe so višje kot kdajkoli,” je dejal. Po njegovih besedah pomoč trenutno potrebuje 16,7 milijona Sircev, kar je največje število od začetka krize v državi pred 13 leti.

Zbrani na konferenci so obljubili za pet milijard donacij, je na omrežju X po koncu sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Od tega je EU za letos in prihodnje leto napovedala 2,12 milijarde evrov – dobra polovica bo namenjena Sircem v domovini in tistim v Libanonu, Jordaniji in Iraku. Še milijardo evrov pa EU namenja sirskim beguncem v Turčiji.

K donacijam so tri četrtine sredstev po besedah Lenarčiča prispevale Evropska unija in njene države članice. Dodatne 2,5 milijarde evrov pomoči so zbrani obljubili v obliki posojil, je še javil Lenarčič.

Slovenija bo prispevala 200.000 evrov

Konference se je udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je napovedala nov prispevek Slovenije za humanitarno pomoč Siriji v višini dvesto tisoč evrov. ZDA so po navedbah zunanjega ministrstva obljubile skoraj 545 milijonov evrov pomoči.

Državljanska vojna v Siriji je od izbruha leta 2011, ko se je Damask s silo spravil na protivladne protestnike, terjala več kot pol milijona življenj, milijoni so bili primorani zapustiti domove. Glede na ocene se jih je okrog 5,7 milijona zateklo v sosednje Turčijo, Libanon in Jordanijo.

Vojna je zadala ogromno škodo tudi gospodarstvu in milijone pahnila v revščino. Glede na nedavno oceno Svetovne banke v izjemni revščini trenutno živi več kot četrtina Sircev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje