ZDA bodo v Nemčiji prvič po hladni vojni začele nameščati rakete dolgega dosega

Svet 11. Jul 202420:22 3 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

ZDA bodo v Nemčiji z letom 2026 začele prvič po obdobju hladne vojne nameščati ameriške rakete dolgega dosega, sta v sredo ob robu vrha zveze Nato naznanila Washington in Berlin. Nemški kancler Olaf Scholz je izrazil prepričanje, da bo to prispevalo k varnosti, Moskva pa že napoveduje odgovor. Tovrstne rakete, ki lahko poletijo vse do Rusije, so sicer v skladu s pogodbo med ZDA in nekdanjo Sovjetsko zvezo iz leta 1988 prepovedane, a je dogovor pred petimi leti propadel.

Kot sta javili državi, gre za nameščanje raket tipa tomahawk, SM-6 in hipersoničnih raket, ki imajo daljši doseg kot trenutno v Evropi nameščene rakete. Šlo naj bi za t. i. epizodične oz. začasne namestitve. Po besedah nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa želijo ZDA s tem spodbuditi Nemčijo in druge države k lastnim vlaganjem v razvoj in zagotavljanje raket dolgega dosega.

Začasna namestitev raket bi dala zaveznicam čas, da se pripravijo, je dejal. Skupaj s kolegi iz Francije, Italije in Poljske je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa že podpisal pismo namere za razvoj raket dolgega dosega v Evropi, s čimer naj bi izboljšali sposobnosti Evrope na tem področju.

Kancler Olaf Scholz je danes v Washingtonu pozdravil odločitev ZDA in dejal, da gre za odvračalni element za zagotavljanje miru. “Je potrebna in pomembna odločitev v pravem času,” je dejal glede ukrepa, ki mu sicer nasprotujejo tako nekateri člani njegovih socialdemokratov kot koalicijski Zeleni. Ob tem je opozoril na kopičenje orožja v Rusiji, med katerim je po njegovih besedah tudi takšno, ki lahko ogrozi evropsko ozemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: PROFIMEDIA

Tovrstne rakete, ki lahko poletijo do Rusije, bi bile sicer v skladu s pogodbo med ZDA in nekdanjo Sovjetsko zvezo iz leta 1988 prepovedane, a je dogovor, ki je govoril o raketah z dosegom med 500 in 5500 kilometri, pred petimi leti propadel.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je danes v odzivu že napovedal “vojaški odziv na novo grožnjo”. “To je le člen v verigi stopnjevanja,” je dejal ter Nato in ZDA obtožil, da poskušata zastraševati Rusijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje