ZDA in Izrael na nasprotnih bregovih: kako blizu je premirje v Gazi

Svet 06. Sep 202409:18 > 12:56 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v nasprotju z izjavami izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v četrtek znova trdil, da so blizu dogovora o premirju v Gazi. Iz palestinske enklave medtem prihajajo poročila o novih žrtvah izraelskih napadov. Izraelska vojska se je davi umaknila iz mesta Dženin na okupiranem Zahodnem bregu in tamkajšnjega begunskega taborišča.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News zavrnil navedbe o bližajočem se dogovoru s palestinskim Hamasom.

“Na žalost ni blizu, vendar bomo storili vse, kar je v naši moči, da jih spravimo v položaj, da sprejmejo dogovor,” je dejal predsednik izraelske vlade, ki tako kljub pritisku mednarodnih zaveznic, vse bolj pa tudi domače javnosti, zavrača premirje.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je med obiskom Haitija v nasprotju z Netanjahujem izrazil stališče, da je dogovor 90-odstotno usklajen, in da sta strani dolžni, da se poenotita glede preostalih zadev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas vztraja pri stališču, da nov dogovor ni potreben, saj da so se pred meseci strinjali s predlogom ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Biden pred meseci predstavil trifazni načrt

Predsednik ZDA je namreč maja predstavil trifazni načrt, ki predvideva ustavitev spopadov, izmenjavo ujetnikov, umik izraelskih sil iz Gaze in obnovo razdejane enklave. Izrael kljub drugačnim zagotovilom Washingtona nikoli ni pristal na ta dogovor in je nadaljeval napade na Gazo tudi po sprejetju resolucije o tem načrtu v Varnostnem svetu ZN.

Izraelska vojska tudi danes obstreljuje Gazo, kjer je v nočnih in jutranjih napadih ubila najmanj 11 ljudi, piše katarska televizija Al Džazira.

Nenehni napadi dodatno otežujejo humanitarno delo Združenih narodov, ki so v četrtek opozorili, da več kot milijon Palestincev v južni in osrednji Gazi avgusta sploh ni dobilo obroka hrane iz katere od 130 kuhinj ZN. Po besedah tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica je sicer 70 teh kuhinj moralo zaradi izraelskih ukazov o evakuaciji prenehati z delom ali se preseliti.

Ob tem je opozoril, da Izrael mednarodnim medijem še vedno ne dopušča vstopa v Gazo, izrazil pa je zaskrbljenost tudi nad nasiljem izraelskih sil na zasedenem Zahodnem bregu, še navaja AFP.

Izraelska vojska se umika iz Dženina

Izraelska vojska se je davi umaknila iz mesta Dženin na okupiranem Zahodnem bregu in tamkajšnjega begunskega taborišča.

Izraelske sile so operacije v Dženinu, Tulkaremu in Tubasu na severnem delu okupiranega Zahodnega brega sprožile minulo sredo, ko so hkrati vdrle v vsa tri mesta z vojaki, tanki, buldožerji in ob uporabi eksplozivnih dronov, njihov namen pa naj bi bil “razbiti palestinske teroristične mreže”.

Izraelska vojska je danes v objavi na omrežju X sporočila, da je “med desetdnevno protiteroristično operacijo v Dženinu likvidirali 14 teroristov, prijela več kot 30 osumljencev in uničila približno 30 eksplozivnih sredstev, podtaknjenih pod cestami, podzemno skladišče orožja pod mošejo in laboratorij za izdelavo eksploziva”.

Izraelci so v Dženinu v desetih dneh ubili najmanj 21 Palestincev, med njimi tudi več otrok in starejših, še več deset ljudi pa je hudo ranjenih, je medtem danes poročala španska tiskovna agencija EFE, ki se sklicuje na palestinsko tiskovno agencijo Wafa.

Dženin je zgodovinska utrdba palestinskega oboroženega odpora na severu okupiranega Zahodnega brega, navaja EFE. V tamkajšnjem begunskem taborišču živi približno 14.000 ljudi, večinoma mladih in brezposelnih potomcev Palestincev, razseljenih po ustanovitvi države Izrael leta 1948.

Baerbock v Izraelu: Izključno vojaški pristop do Gaze ni rešitev

Izključno vojaški pristop Izraela do Gaze in boja proti Hamasu ni rešitev, je po današnjem srečanju z izraelskim kolegom Izraelom Kacem v Tel Avivu dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

“Pretekli konec tedna je dramatično pokazal, da zgolj vojaški pristop ni rešitev za situacijo v Gazi,” je dejala Baerbock, pri čemer je imela v mislih trupla šestih izraelskih talcev, ki so jih minuli konec tedna našli v Gazi.

Odkritje je imelo za posledico povečanje pritiska izraelske javnosti na skrajno desno vlado premierja Benjamina Netanjahuja, naj s palestinskim islamističnim gibanjem sklene dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev.

K takojšnji prekinitvi sovražnosti je pozvala tudi Baerbock, pri čemer je bila kritična do izjav nekaterih skrajno desnih izraelskih ministrov, denimo ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvira, ki je danes na omrežju X sporočil, da je Netanjahuja prosil, naj poraz Hamas in drugih “terorističnih organizacij” na Zahodnem bregu uvrsti med cilje trajajoče vojne.

“Ko člani izraelske vlade sami pozivajo k enakemu pristopu na Zahodnem bregu kot v Gazi, prav to akutno ogroža varnost Izraela,” je ocenila vodja nemške diplomacije, ki se je v Tel Avivu sestala tudi z izraelskim obrambnim ministrom Joavom Galantom, ne pa tudi z Netanjahujem.

Izrael je pozvala še, naj odločneje ukrepa in ustavi gradnjo nezakonitih izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, rekoč da bi si Netanjahujeva vlada tudi s tem lahko povrnila zaupanje mednarodne skupnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje