ZDA: Izraelski napad na taborišče v Rafi ni prestopil “rdeče črte”

Svet 29. Maj 202407:42 > 19:07 3 komentarji
napad na taborišče v Rafi
Foto: Hatem Khaled/REUTERS

Bela hiša je v torek sporočila, da nedeljski izraelski napad v Rafi, v katerem je bilo ubitih več deset Palestincev, ni prestopil "rdeče črte", zaradi katere bi se morala spremeniti politika ZDA, poročajo ameriški mediji. Kot je med drugim dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby, namreč ne verjamejo, da je Izrael invazijo na Rafo sprožil v polnem obsegu. Medtem ko se nadaljujejo napadi na Rafo, so bili na jugu mesta danes ubiti trije izraelski vojaki.

Več predstavnikov vlade je v torek novinarjem podobe iz Rafe opisalo kot “srce parajoče”, “tragične” in “grozljive”, vendar pa ni bilo znamenj, da bi se zaradi tega kmalu spremenila politika, poroča ameriški medij The Hill.

“Še vedno menimo, da večja kopenska operacija v Rafi ni upravičena. Še vedno si ne želimo, da bi Izraelci, kot rečeno, z večjimi enotami na velikem delu ozemlja vdrli v Rafo. To še vedno verjamemo in tega za zdaj še nismo videli,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. “Zaradi tega nedeljskega napada nimam nobenih političnih sprememb. To se je preprosto zgodilo. Izraelci ga bodo preiskali. Zelo nas bo zanimalo, kaj bodo v preiskavi ugotovili in videli bomo, kako bo šlo naprej,” je dejal. Po mnenju Bele hiše Izrael tako ni prestopil “rdeče črte”.

Kirby je glede napada ponovil navedbe Izraela, ki pravi, da je bil napad izveden ciljno na voditelje Hamasa ter da je požar povzročila eksplozija skladišča njihovega orožja v bližini taborišča. Prizore s prizorišča napada je označil za “srce parajoče” in “grozljive” in dejal, da zaradi tega konflikta ne bi smelo priti do nobene nedolžne žrtve, besede Kirbyja navaja BBC.

Nedeljski napad izraelske vojske na begunsko taborišče je v zadnjih dneh sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti in številnih voditeljev držav. Po poročanju CNN je bilo strelivo, uporabljeno v smrtonosnem napadu, izdelano v ZDA.

Stanje v Rafi
Stanje v Rafi (Foto: Hatem Khaled/ REUTERS)

Za ZDA ni matematične formule za oceno ravnanja Izraela v Rafi

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer pred časom dejal, da bi Izrael z obsežno invazijo v Rafi, kamor se je zateklo na sto tisoče civilistov, prestopil “rdečo črto”. Biden je v začetku maja opozoril tudi, da bo Izraelu prenehal pošiljati določeno orožje, kot so bombe in artilerijske granate, če bo sprožil napad na Rafo. Bela hiša je Izrael pozvala, naj ne pošilja vojske v Rafo brez jasnega načrta za varno evakuacijo civilistov.

Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je prejšnji teden novinarjem povedal, da ni matematične formule za oceno ravnanja Izraela v Rafi. “Še vedno ocenjujemo, da je to, kar se dogaja v Rafi, po obsegu omejeno,” pa je povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je požar v Rafi opisal kot tragičen incident in dejal, da ga Izrael temeljito preiskuje in se bo iz njega nekaj naučil. Izraelski uradniki naj bi ZDA povedali, da je šrapnel ob napadu na voditelje Hamasa zadel rezervoar za gorivo v bližini taborišča za razseljene osebe.

Bela hiša že več tednov poziva Izrael, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da bi preprečil smrt nedolžnih civilistov in humanitarnih delavcev v Gazi, kjer številni Palestinci nimajo dostopa do prehrane, vode in zdravil.

Brazilija je danes odpoklicala svojega veleposlanika iz Izraela, potem ko ga je zaradi diplomatskega spora v zvezi z izraelsko vojaško operacijo v Gazi v februarju sprva poklicala na posvet. Brazilski diplomatski vir je danes povedal, da pogoji za njegovo vrnitev v Tel Aviv niso izpolnjeni.

Blinken: Izrael mora čimprej pripraviti povojni načrt za Gazo

Izrael mora čimprej pripraviti povojni načrt za Gazo, je danes med obiskom v Moldaviji izjavil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Prepričan je, da takšen načrt zagotovil, da Izrael ne bi imel dolgoročnega nadzora nad varnostjo v enklavi. Ob tem je pozval k takojšnji preiskavi nedavnega napada na taborišče pri Rafi.

“Če ne bo načrta za dan po, ne bo dneva po. In to je tisto, kar moramo dobiti, čimprej,” je na novinarski konferenci v Kišinjevu dejal Blinken. Meni, da bi brez prave tranzicije v Gazi vladala kaos in brezpravje, to praznino pa bi sčasoma lahko znova zapolnilo palestinsko islamistično gibanje Hamas ali druge skrajne skupine.

Antony Blinken v Izraelu
Foto: State Department/PROFIMEDIA

Nedavni izraelski napad na begunsko taborišče pri Rafi, v katerem je po navedbah palestinskih uradnikov umrlo 45 ljudi, je označil za grozljiv. “Kogarkoli, ki je videl posnetke, so ti prizori globoko prizadeli. Z Izraelom smo bili jasni glede nujnosti takojšnje preiskave in ugotovitve, kaj natančno se je zgodilo in zakaj se je to zgodilo,” je poudaril.

Na jugu Rafe ubiti trije izraelski vojaki

V Rafi na skrajnem jugu Gaze so bili danes ubiti trije izraelski vojaki, je potrdila izraelska vojska. Po poročanju izraelskih medijev jih je ubilo podtaknjeno eksplozivno sredstvo, v eksploziji so bili ranjeni še trije vojaki, navaja časnik Times of Israel. Izraelska vojska je potrdila, da so ubiti vojaki pripadali pehotni brigadi. S tem je število smrtnih žrtev ofenzive v Gazi na izraelski strani naraslo na 639.

Izraelske sile so sicer ponoči nadaljevale zračne napade na Rafo, medtem ko so izraelski tanki še naprej izvajali operacije v središču mesta. Terenska bolnišnica Al Kuds, ki jo vodi palestinski Rdeči polmesec (PRCS), se je bila spričo izraelskega obstreljevanja primorana umakniti z območja al Mavasi v mestu, ki naj bi veljalo za varno.

Izraelski vojak ob meji z Gazo
Izraelski vojak ob meji z Gazo (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Medtem je do novih spopadov med Palestinci in izraelskimi silami prišlo v kraju Tamun na zasedenem Zahodnem bregu, poroča portal katarske televizije Al Jazeera.

Na severu enklave je humanitarna pomoč uspela priti do bolnišnice Al Ahli v mestu Gaza, je na omrežju X sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po njegovih besedah je v ustanovo prispelo 15.000 litrov goriva, 14 bolnišničnih postelj, zdravila in pripomočki za travmatologijo, ki lahko pokrijejo potrebe 1.500 ljudi.

Kitajska je globoko zaskrbljena zaradi drastičnih razmer v Gazi, je na današnjem srečanju z egiptovskim kolegom Abdelom Fatahom al Sisijem v Pekingu izjavil kitajski predsednik Ši Džinping. “Sedanji krog palestinsko-izraelskega konflikta je povzročil ogromno nedolžnih civilnih žrtev med Palestinci, v Gazi pa vladajo hude humanitarne razmere,” je po poročanju kitajske televizije CCTV dejal Ši.

Ponovno je izpostavil potrebo po takojšnji prekinitvi ognja, da bi se izognili poslabšanju humanitarnih razmer v enklavi ter širjenju konflikta v regiji. Zavezal se je, da si bo Kitajska še naprej prizadevala za hitro, pravično in trajno rešitev konflikta ter dodal, da je Peking pripravljen sodelovati s Kairom pri zagotavljanju pomoči civilistom v Gazi.

V nasilju od 7. oktobra je bilo ubitih 36.171 Palestincev, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi, s katerim upravlja palestinsko islamistično gibanje Hamas. Ranjenih je 81.420 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje