ZDA krepijo kampanjo proti koronavirusu

Koronavirus 02. Dec 202117:38 > 21:20
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna ob pojavu nove različice koronavirusa omikron in približevanju zime utrjuje dosedanje ukrepe proti pandemiji covida-19 in uvaja nekaj novih, vendar pa za zdaj ne bo nobenih novih omejitev za gospodarstvo in družbo.

Med novimi ukrepi je zahteva, da zasebne zavarovalnice krijejo stroške testiranja na domu, pa tudi malce ostrejša zahteva za testiranje potnikov iz tujine, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. Predvsem pa gre za krepitev kampanje prepričevanja Američanov, naj se cepijo, sedaj tudi s poživitvenimi odmerki. Podaljšuje se tudi zahteva za nošenje mask v javnem prometu oziroma v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, kjer so velike množice.

Joe Biden je o svoji strategiji proti covidu-19 govoril v četrtek na Nacionalnem inštitutu za zdravje v Marylandu pri Washingtonu. Poudaril je, da ta kljub pojavu nove različice koronavirusa omikron, ne predvideva novih zapiranj ampak cepljenja, testiranja in drugo. “Proti novi različici se bomo borili z znanostjo in hitrostjo, ne pa s kaosom in zmedo,” je dejal Biden, ki je sicer zaradi omikrona že uvedel prepoved poletov iz nekaterih afriških držav. V ZDA so prisotnost omikrona doslej potrdili v dveh primerih v Kaliforniji in Minnesoti.

“Strokovnjaki pravijo, da bo število primerov covida-19 v naslednjih tednih in čez zimo raslo, zato moramo biti pripravljeni,” je dejal Biden in med drugim kritiziral politizacijo ukrepov proti pandemiji. “Res je žalostno, da so ukrepi, kot je nošenje mask in cepljenje, postali predmet grdih delitev,” je dejal predsednik ZDA.

Bidnova vlada meni, da je najbolj učinkovito sredstvo boja proti covidu-19 cepljenje, kar velja tudi za omikron, pri katerem doslej še ni povsem jasno, kako nevaren je oziroma ali sedanja cepiva vključno s poživitvenim odmerkom ščitijo pred resno boleznijo.

V ZDA se lahko s poživitvenim odmerkom cepi 100 milijonov oseb, ki so že prejele po dva odmerka cepiv Pfizer in Moderna oziroma odmerek Johnson&Johnsona. Prepričevanje cepljenih za poživitveni odmerek bo lažje, kot prepričevanje tistih, ki cepiva še vedno zavračajo. V ZDA se doslej še ni cepilo okrog 43 milijonov odraslih. S poživitvenim odmerkom pa se je doslej cepilo okoli 42 milijonov oseb.

Zahteve o obveznem cepljenju obtičale na sodišču

Bidnove zahteve, da večja podjetja obvezno cepijo svoje zaposlene, so obtičale na sodiščih, zato predsednik podjetja poziva, naj to storijo prostovoljno, da bodo lahko poslovala naprej brez večjih motenj. Starejši od 63 let bodo dobili pozive, naj se cepijo s poživitvenim odmerkom, pri čemer bo sodelovala tudi največja organizacija starejših Američanov AARP. Za zdaj se lahko s poživitvenim odmerkom v ZDA cepijo starejši od 18 let, in sicer pol leta po prejemu drugega odmerka Moderne ali Pfizerja oziroma dva meseca po prejemu cepiva proizvajalca Johnson&Johnson.

zda, korona, covid-19, cepljenje
David ‘Dee’ Delgado/REUTERS

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) oblikuje nova navodila šolam, da se izognejo sedanjim zahtevam po karantenah tistih, ki niso cepljeni in so bili izpostavljeni virusu. Po novem bodo lahko tudi taki hodili v šole ob rednih testih in nošenju mask.

V skladu z novo zahtevo, da zasebne zavarovalnice krijejo domače teste za covid-19, bo imelo 150 milijonov Američanov zastonj ali poceni dostop do testov, za vse druge, ki so pokriti z zveznima zdravstvenima sistemoma medicaid (za revnejše) in medicare (za starejše), pa bo zvezna vlada uvodoma zagotovila 50 milijonov domačih testov.

Biden podaljšuje veljavnost ukaza o nošenju mask na letalih in na drugih prevoznih sredstvih javnega prometa do sredine marca. Veljavnost ukaza bi sicer potekla januarja.

Zvezna vlada je oblikovala tudi 60 ekip, ki lahko zveznim državam priskočijo na pomoč v primeru hitre rasti okužb ali hospitalizacij.

Za potnike iz tujine zaenkrat ne bo novih prepovedi ali omejitev, razen tega, da morajo imeti vsi ne glede na državljanstvo ali cepljenje negativni test za covid-19 najmanj 24 ur pred vkrcanjem na letalo. Dovolj je sicer že hitri test. Karanten ali takojšnjih testiranj ob pristanku v ZDA pa za zdaj ne bo.