Evropska unija podpira Bidnov načrt za prekinitev ognja v Gazi

Svet 04. Jun 202411:48 > 21:49 0 komentarjev
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija podpira celovit načrt v treh fazah, ki ga je predstavil ameriški predsednik Joe Biden in ki bi omogočil trajno prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in povečanje humanitarne pomoči za prebivalce Gaze.

ZDA so včeraj Varnostnemu svetu Združenih narodov (VS ZN) predložile osnutek resolucije, ki poziva k prekinitvi ognja v Gazi, izpustitvi talcev in izvajanju drugih ukrepov, predstavljenih v načrtu ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Bidnov načrt naj bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

“Številni voditelji in vlade, tudi v regiji, so podprli načrt, zato pozivamo Varnostni svet, naj se jim pridruži in pozove k takojšnjemu izvajanju načrta brez dodatnih pogojev,” je v ponedeljek izjavila ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield. Spomnila je, da so članice VS ZN večkrat pozvale k izvajanju navedenih ukrepov.

Evropska unija podpira celovit načrt v treh fazah, ki ga je predstavil Biden in ki bi omogočil trajno prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in povečanje humanitarne pomoči za prebivalce Gaze.

“EU ceni odločna prizadevanja ZDA, Egipta in Katarja pri spodbujanju pogajanj za končanje vojne med Izraelom in Hamasom ter pri zagotavljanju varnosti Izraela, ki ji je EU še naprej v celoti zavezana,” so še sporočili v uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella.

Ob tem so zapisali, da je nujno potrebno doseči trajno prekinitev ognja, zaščito civilistov, brezpogojno in takojšnjo osvoboditev vseh talcev in povečati humanitarno pomoč za prebivalce Gaze v luči vse hujše humanitarne krize v palestinski enklavi.

“Mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu sta v interesu obeh narodov, celotne regije in sveta. EU poziva obe strani, naj sprejmeta in uresničita trifazni predlog, ter je pripravljena prispevati k oživitvi političnega procesa za trajni in trajnostni mir, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav,” so še sporočili.

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Bidnov načrt označil za nepopolnega, palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je danes sporočilo, da “ne more pristati na dogovor, ki ne zagotavlja trajnega premirja, popolnega umika izraelske vojske iz Gaze in resne izmenjave zapornikov in ujetnikov”.

Po oceni katarskih posrednikov v pogajanjih so sicer bližje dogovoru, vendar Katar pričakuje “jasnejše stališče” Izraela in “konkretno odobritev” z obeh strani.

Katar od Izraela pričakuje jasen odgovor

V Katarju so danes potrdili prejem izraelskega odgovora na načrt in izpustitev talcev. Čeprav je odgovor “precej bližji” dogovoru, Katar pričakuje “jasnejše stališče” Izraela in “konkretno odobritev” z obeh strani, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Še vedno pričakujemo jasnejše stališče izraelske vlade glede Bidnovega načrta,” je danes dejal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari in dodal, da “konkretne odobritve” niso prejeli ne z izraelske strani ne s strani palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Hamas na predlog gleda pozitivno

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da na predlog gleda pozitivno. Za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa je Bidenov načrt nepopoln. Kot je Netanjahu pojasnil v ponedeljek, bi Izrael vojno ustavil s ciljem vrnitve talcev, nato pa bi potekali novi pogovori o načinih za dosego izraelskega cilja vojne, to je uničenje Hamasa.

Dosedanje resolucije brez podpore ZDA

VS ZN je sicer že konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

Pred enim tednom pa je Alžirija predlagala osnutek resolucije, ki zahteva prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in Izraelu nalaga, naj takoj ustavi vojaško ofenzivo v Rafi. Resolucija ni prejela podpore ZDA, tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pa je besedilo označil za neuravnoteženo, poroča katarska televizija Al Džazira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!