ZDA potrdile: Imamo dokaze, da so v Rusiji severnokorejski vojaki

Svet 23. Okt 202413:21 > 22:01 16 komentarjev
Severna Koreja
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da imajo dokaze o tem, da so v Rusiji severnokorejski vojaki. S tem je potrdil informacije Ukrajine in Južne Koreje. "Kaj točno počnejo? To še ni jasno," je dejal Austin. Južna Koreja ob tem dodaja, da naj bi Severna Koreja že podvojila število svojih nabornikov v Rusiji. Zdaj naj bi jih bilo tam že 3.000.

Kijev in Seul že slaba dva tedna opozarjata, da je v Rusiji več tisoč vojakov iz Severne Koreje, ki naj bi se borili proti Ukrajini. Do zdaj naj bi jih bilo tam 1.500. Tudi zaveznice v Natu imajo  potrjene dokaze o severnokorejskih silah v Rusiji. “Zavezniki so potrdili dokaze o napotitvi severnokorejske vojske v Rusijo,” je v izjavi za medije sporočila tiskovna predstavnica Nata Farah Dakhlallah. “Če bodo te enote namenjene za bojevanje v Ukrajini, bo to pomenilo znatno stopnjevanje severnokorejske podpore nezakoniti ruski vojni in še en znak velikih izgub Rusije na fronti,” je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Da imajo zanesljive informacije o tem, so ločeno sporočile tudi ZDA, informacije o tem je potrdil ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je dejal, da obstajajo dokazi o tem, da so v Rusiji vojaki iz Severne Koreje, a dodaja, da ni jasno, kaj bodo tam počeli. “To so stvari, ki jih moramo razčistiti,” je dejal po poročanju Reutersa.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je pozneje zatrdil, da se po ocenah ZDA na vzhodu Rusije uri vsaj 3.000 severnokorejskih vojakov. Vojake naj bi z ladjami pripeljali iz Severne Koreje v pristanišče Vladivostok, nato pa od tam na več vojaških vadbišč na vzhodu največje svetovne države. “Ne vemo še, ali se bodo ti vojaki skupaj z rusko vojsko vključili v vojaške aktivnosti, a če se bodo priključili agresiji na Ukrajino, bodo postali legitimne vojaške tarče,” je bil jasen Kirby.

Rusija ni želela potrditi ali zanikati poročil

Južnokorejska obveščevalna služba pa je pristojnemu parlamentarnemu odboru na današnjem brifingu sporočila, da je severna soseda v Rusijo poslala dodatnih 1.500 mož, ki so se priključili enakemu številu vojakov, ki so že tam. Šlo naj bi za del skupno 10.000 vojakov, kolikor jih po navedbah Južne Koreje Pjongjang namerava poslati v Ukrajino. Namestitev naj bi bila dokončana do decembra, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova danes ni želela potrditi ali zanikati poročil o napotitvi severnokorejskih vojakov v Rusijo. Na vprašanja novinarjev je odgovorila le, da naj se obrnejo na Pjongjang in ga vprašajo, kje so njegovi vojaki. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je sicer že v ponedeljek poročila zanikal in zahodne države obtožil, da širijo preplah z govoricami o iranskih, kitajskih in korejskih strahovih, kar je po njegovih besedah absurdno. Predstavnik Severne Koreje pri ZN pa je zanikal, da bi Pjongjang v Rusijo poslal svoje vojake in trditve Seula zavrnil kot neutemeljene govorice.

Ukrajinska obveščevalna služba je danes podala izjavo, v kateri severnokorejske vojake poziva, naj se v primeru napotitve na fronto predajo.

Zaradi vse glasnejših opozoril iz Seula je nemška vlada danes na pogovor poklicala predstavnika Severne Koreje v Nemčiji. Zunanje ministrstvo je ob tem zapisalo, da severnokorejska podpora Rusiji neposredno ogroža mir v Evropi. V objavi na omrežju X so posvarili, da bi vsakršna napotitev severnokorejskih vojakov v Ukrajino pomenila kršitev mednarodnega prava.

CNN je pred dnevi objavil posnetek, iz katerega je razvidna prisotnost severnokorejskih vojakov v Rusiji.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje