ZDA pozivajo k premirju: Ne Izraelci ne Palestinci ne morejo več čakati

Svet 04. Sep 202407:49 2 komentarja
Palestinec na severu Gaze si ogleduje ruševine po izraelskem zračnem napadu
Foto: REUTERS/Dawoud Abu Alkas

ZDA si z drugimi posredniki še vedno prizadevajo za sklenitev dogovora o premirju v Gazi. Predlog, za katerega ZDA, Katar in Egipt upajo, da bo postal končni sporazum, predvideva izpustitev izraelskih talcev, takojšnjo pomoč Gazi in umik izraelskih sil z gosto naseljenih območij v enklavi. Zapletalo naj bi se ravno pri tem pogoju, saj se Izrael noče umakniti z območja ob meji z Egiptom. Kot je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matt Miller, si ne Izraelci ne Palestinci ne morejo več privoščiti čakanja. Medtem zdravstveno osebje pospešeno cepi otroke proti otroški paralizi, ki se je tam pojavila po 25 letih.

ZDA so v torek pozvale k dokončnemu oblikovanju in sklenitvi dogovora o premirju v Gazi. “V Gazi ostaja na desetine talcev, ki še vedno čakajo na dogovor, ki jih bo pripeljal domov. Čas je, da ta dogovor dokončno sklenemo. Izraelci si ne morejo več privoščiti čakanja. Palestinsko ljudstvo, ki prav tako trpi zaradi grozljivih posledic te vojne, si ne more več privoščiti čakanja. Svet si ne more več privoščiti čakanja,” je novinarjem v Washingtonu povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matt Miller.

Napovedal je, da si bodo ZDA v prihodnjih dneh skupaj s Katarjem in Egiptom prizadevale za končni sporazum. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby pa je novinarjem v Beli hiši zatrdil, da ZDA pripravljajo predlog, ki bo zagotovil izpustitev preostalih talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom na Izrael oktobra lani.

Predlog bo po njegovih besedah vključeval obsežno in takojšnjo pomoč za prebivalce Gaze, poleg tega pa bo vodil tudi v prekinitev spopadov. O podrobnostih predloga ni želel govoriti, niti o časovnem okvirju.

Glavna sporna točka je sedaj kot kaže vztrajanje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da izraelske varnostne sile ohranijo nadzor na meji med Gazo in Egiptom – nad tako imenovanim filadelfijskim koridorjem. “Premostitveni predlog, ki smo ga predložili in s katerim se je izraelska vlada strinjala, je vključeval umik izraelskih sil z gosto naseljenih območij. To vključuje tudi filadelfijski koridor,” je dejal Miller in dodal, da ZDA nasprotujejo dolgoročni prisotnosti izraelskih sil v Gazi.

Protest Izraelcev za vrnitev talcev
Foto: REUTERS/Florion Goga

“Ne bom se spuščal v razpravo s predsednikom izraelske vlade o tem, kaj je dejal konec tedna o filadelfijskem koridorju. Sam dogovor, predlog, vključno s predlogom za premostitev, je vključeval umik izraelskih obrambnih sil z vseh gosto naseljenih območij, kar vključuje tudi območja ob tem koridorju. To je predlog, s katerim se je Izrael strinjal,” pa je povedal Kirby.

Po smrti šestih talcev se pritisk na Izrael, naj sprejme premirje, povečuje, Netanjahu pa ostaja kljubovalen. Velika Britanija je v ponedeljek napovedala ustavitev izvoza določenega orožja v Izrael zaradi tveganja, da se to orožje uporabi za resne kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Miller je dejal, da je britanska vlada o tem obvestila ameriško, ki odločitve ne komentira. Kirby prav tako ni želel komentirati odločitve Velike Britanije in je dejal, da lahko vsaka država odloča o tem, v kakšni meri bo podpirala Izrael. “ZDA bodo še naprej podpirale obrambne zmogljivosti Izraela”, je dejal in zatrdil, da Izrael doslej ni kršil mednarodnega prava.

Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je danes sporočil, da bi vojska morala uporabiti vse sile proti palestinskim borcem na Zahodnem bregu. Ob tem je pozval k uničenju “terorističnih organizacij, ki imajo različna imena”, ob tem pa navedel Nur al Šams, Tulkarem, Faro in Dženin, torej mesta in begunska taborišča na zasedenih ozemljih.

Galant, ki je 9. oktobra lani ob začetku napadov na Gazo ukazal popolno ustavitev dobav elektrike, hrane in goriva v oblegano enklavo, je zdaj pozval h krepitvi operacij izraelskih sil na Zahodnem bregu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Gazi cepili veliko več otrok od načrtovanih

V osrednjem delu Gaze se je danes končala prva faza cepljenja proti otroški paralizi v palestinski enklavi. Med njo so s prvim odmerkom cepili več kot 187.000 otrok, mlajših od deset let, je sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V sporočilu na omrežju X je še sporočil, da bodo v osrednjem delu območja Gaze na treh krajih naslednje tri dni otroke še lahko cepili, saj želijo zagotoviti, da ne bo izpuščen noben otrok.

V četrtek pa bodo kampanjo cepljenja nadaljevali na jugu Gaze, je napovedal in pozval k nadaljnjemu spoštovanju humanitarnih premorov v času vojne v Gazi. Ponovil je, da WHO še naprej poziva k prekinitvi ognja.

cepljenje otrok
V Gazi se nadaljuje cepljenje proti otroški paralizi, ki se je začelo v nedeljo. (Foto: PROFIMEDIA)

Uradno so obsežno cepljenje začeli v nedeljo v osrednji Gazi, ko so tudi začeli veljati kratkotrajni lokalni premori. Za množično cepljenje so se odločili, potem ko so nedavno v od vojne razdejani enklavi odkrili prvi primer otroške paralize v zadnjih 25 letih.

Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša prek umazanih rok. Za otroško paralizo pa so dovzetni vsi, ki je niso preboleli ali proti njej niso cepljeni. Za učinkovitost cepiva sta potrebna dva odmerka cepiva v razmaku štirih tednov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje