V ZDA zaskrbljeni zaradi TikToka: lahko Kitajska vpliva na ameriške volitve?

Svet 12. Avg 202405:15 5 komentarjev
TikTok
Foto: PROFIMEDIA

Pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA se krepi strah, da bi lahko kitajske oblasti prek priljubljenega družbenega omrežja TikTok vplivale na mnenje ameriških volilcev. Po mnenju ameriških tožilcev bi lahko TikTok svoj algoritem v aplikaciji uporabil za manipulacije, lansiranje lažnih vsebin in vplivanje na izid predsedniških volitev.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je julija na zvezno prizivno sodišče vložilo vlogo, v kateri je navedlo, da bi lahko kitajska vlada s tem, ko bi dovolila, da podjetje TikTok še naprej upravlja zdajšnje matično podjetje, prikrito vplivala na ameriške predsedniške volitve.

Tožilstvo je v vlogi izrazilo zaskrbljenost, da bi lahko kitajsko podjetje algoritem aplikacije TikTok v kampanji uporabilo za “tajne manipulacije”, kar bi vplivalo na stališča Američanov.

“Med drugim bi tuji vladi omogočil nezakonito vmešavanje v naš politični sistem in politični diskurz, predvsem v času predsedniških volitev. Predvsem če bi kitajske oblasti ugotovile, da je izid ameriških volitev pomemben za njihove interese,” še piše v obrazložitvi.

Vloga pravosodnega ministrstva je odgovor na zvezno tožbo podjetja TikTok, ki jo je ta maja vložil proti ameriški vladi, da bi preprečil sprejetje zakona, s katerim želijo ameriške oblasti prepovedati uporabo aplikacije v državi, če bi ostala v rokah kitajskega lastnika. Zakon, ki ga je aprila letos podpisal ameriški predsednik Joe Biden, določa, da mora TikTok do sredine januarja 2025 najti novega lastnika, sicer bo aplikacija v celoti prepovedana v ZDA.

Sodišče bo tako lahko dalo odgovor na to, ali varnostni pomisleki ZDA glede povezav TikToka s kitajskimi oblastmi lahko prevladajo nad pravicami 170 milijonov ameriških uporabnikov tega priljubljenega družbenega omrežja.

TikTok
Foto: PROFIMEDIA

TikTok in ByteDance v tožbi navajata, da je ameriška zakonodaja protiustavna, ker krši pravice do svobode govora in Američanom preprečuje dostop do zakonitih informacij.

“Prvič v zgodovini je kongres sprejel zakon, ki za eno samo poimenovano platformo za izražanje govora določa trajno in vse nacionalno prepoved in Američanom onemogoča sodelovanje v edinstveni spletni skupnosti z več kot milijardo uporabnikov po vsem svetu,” so v tožbi zapisali odvetniki podjetja TikTok.

“Zakon je bil sprejet zaradi pomislekov o nacionalni varnosti, predvsem zaradi edinstvenih povezav TikToka s tujimi oblastmi, in ne zaradi zatiranja svobode govora,” pravijo na ameriškem pravosodnem ministrstvu o kršenju prvega amandmaja ameriške ustave. Ob tem pa še dodajajo, da bi, če bi bilo podjetje TikTok prodano ameriški podružnici, lahko aplikacijo ameriški uporabniki nemoteno uporabljali.

Ob tem pa je na pravosodnem ministrstvu slišati tudi ocene, da naj bi si kitajske oblasti prizadevale za “oborožitev tehnologij” v aplikacijah in programskih opremah, ki delujejo na mobilnih telefonih v ZDA. Eden od uradnikov ministrstva je dejal, da se takšne špekulacije še povečujejo, “če avtokratske države od podjetij pod njihovim nadzorom zahtevajo, da jim ta tajno posredujejo občutljive podatke”.

Namestnica generalnega državnega tožilca Lisa Monaco je lani posvarila pred uporabo aplikacije in dejala, da “za vsako podjetje, ki posluje na Kitajskem, veljajo kitajski zakoni o nacionalni varnosti, ki zahtevajo posredovanje podatkov državi, kar je velik razlog za zaskrbljenost”. “Sama ne uporabljam aplikacije TikTok in nikomur ne bi svetovala, naj jo uporablja,” je za CNN dejala Monaco.

“Aplikacija TikTok od svojih 170 milijonov ameriških uporabnikov zbira velike količine občutljivih podatkov. Beležijo se podatki o natančnih lokacijah uporabnikov, njihovih navadah gledanja in zasebnih sporočilih, prav tako zbira podatke tudi o telefonskih stikih uporabnikov, ki še ne uporabljajo aplikacije TikTok,” piše v vlogi ministrstva za pravosodje.

Kot je razvidno iz vloge, so organi pregona prepričani, da bi TikTok lahko – in da je v nekaterih primerih že – prejel navodila kitajskih oblasti.

Po mnenju tožilcev bi lahko TikTok s svojim algoritmom v aplikaciji manipuliral na daljavo, s tem pa bi kitajski vladi omogočil prikrit nadzor nad algoritmom, na tak način pa tudi nad oblikovanjem vsebin, ki jih prejemajo ameriški uporabniki.

Avtorja: Hannah Rabinowitz in Evan Perez/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje