ZDA zaradi kršitve sankcij zasegle letalo venezuelskega predsednika Madura

Svet 02. Sep 202421:30 0 komentarjev
Nicolas Maduro
Foto: PROFIMEDIA

ZDA so danes sporočile, da so zaradi kršitve ameriških sankcij zasegle letalo venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Letalo je bilo nezakonito izvoženo iz ZDA, je sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje in dodalo, da je bilo zaseženo v Dominikanski republiki, nato pa so ga prepeljali na Florido.

Pravosodni minister Merrick Garland je v pisni izjavi sporočil, da je bilo letalo nezakonito kupljeno za 13 milijonov dolarjev prek navideznega podjetja in pretihotapljeno iz ZDA, “da bi ga uporabljali Nicolas Maduro in njegovi pajdaši”. Predstavnik ameriškega ministrstva za trgovino je poudaril, da ni pomembno, kako elegantno je zasebno letalo ali kako močni so uradniki, ki so njegovi lastniki – ZDA si neusmiljeno prizadevajo vrniti vsako letalo, ki je nezakonito pretihotapljeno iz države.

Ameriška vlada je leta 2019 uvedla sankcije, ki Američanom prepovedujejo poslovanje s člani Madurove vlade. Določene omejitve veljajo tudi za izvoz v Venezuelo. Zaseg Madurovega letala pa pomeni nadaljnje stopnjevanje napetosti med Washingtonom in Caracasom, poroča CNN.

ZDA, tako kot EU ter več evropskih in držav Latinske Amerike, zavračajo odločitev venezuelskega vrhovnega sodišča, ki je potrdilo zmago Madura na predsedniških volitvah konec julija. Vrhovno sodišče, ki je zvesto dolgoletnemu predsedniku, je potrdilo njegovo zmago, čeprav volilna komisija še vedno ni objavila uradnih volilnih izidov. ZDA in številne države Latinske Amerike so za zmagovalca volitev priznale nekdanjega diplomata Gonzaleza Urrutio.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!