ZDA z novimi sankcijami proti mediju RT: Zbirajo denar za rusko vojsko

Svet 14. Sep 202419:48 1 komentar
Russia Today
Foto: PROFIMEIDA

ZDA so v novih sankcijah proti ruskim državnim medijem televizijo RT obtožili, da sodeluje z rusko vojsko in zanje zbira denar za nakup ostrostrelskih pušk, oklepnikov in druge opreme za ruske vojake v Ukrajini.

ZDA so že pred dnevi uvedle sankcije proti RT zaradi širjenja propagande in dezinformacij, nove sankcije pa kažejo na veliko večjo vlogo medija pri izvajanju politike Kremlja. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da je RT ključni del ruskega vojnega stroja in prizadevanj za spodkopavanje demokratičnih nasprotnikov.

“RT želi, da bi njegove nove tajne obveščevalne zmogljivosti, tako kot dolgoletna propagandna dezinformacijska prizadevanja, ostale skrite. Naše najmočnejše zdravilo proti ruskim lažem je resnica. Ta jasno osvetljuje, kaj skuša Kremelj početi pod krinko teme,” je novinarjem v Washingtonu povedal Blinken.

RT je po trditvah ZDA ustvarila spletne strani, ki se izdajajo za legitimne novice, da bi širila dezinformacije in propagando v Evropi, Afriki, Južni Ameriki in drugod. Prav tako naj bi razširila uporabo kibernetskih operacij z novo enoto, povezano z rusko obveščevalno službo, ki je bila ustanovljena lani.

Ta je delovala na platformah ruskih družbenih medijev in skušala zbrati sredstva za vojaške zaloge za nakup med drugim na Kitajskem, vendar pa naj kitajski uradniki ne bi vedeli, da gre za prodajo Rusiji. Seznam nakupov naj bi vključeval tudi opremo za nočno opazovanje, brezpilotna letala, radijske postaje in generatorje.

Zaradi tega je RT polnopraven član ruskega vojaško-obveščevalnega aparata, je dejal vodja Centra za globalno sodelovanje pri State Departmentu Jamie Rubin.

Sankcije tudi proti drugim medijem

Nove sankcije so usmerjene proti matični organizaciji RT TV-Novosti, ter povezani državni medijski skupini Rossiya Segodnya in njenemu generalnemu direktorju Dmitriju Kiseljevu.

Sankcije so uvedene tudi proti organizaciji Nelle Parutenko, ki naj bi v Moldaviji izvajala shemo za kupovanje glasov za kandidate na volitvah s podporo Moskve.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da so sankcije proti RT nepotrebne, saj je bila RT že sankcionirana, poročajo tuje tiskovne agencije. “Mislim, da bi se moral v ZDA pojaviti nov poklic – strokovnjak za sankcije, ki so že bile uvedene proti Rusiji,” je zapisala na Telegramu.

Ameriška vlada je prejšnji teden zasegla 32 spletnih domen, povezanih z Rusijo, in obtožila dva uslužbenca RT, da sta plačala podjetju iz Tennesseeja skoraj deset milijonov dolarjev za vsebine. Podjetje je nato plačevalo številnim skrajno desnim vplivnežem, ki so širili propagando Kremlja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje