Iran: Nujno je kaznovanje Izraela. Temu ZDA zagotovile “železno podporo”

Svet 05. Avg 202407:23 > 17:22 6 komentarjev
Izrael napadel Bejrut
Foto: PROFIMEDIA

Ob stopnjevanju napetosti in negotovosti na Bližnjem vzhodu, ko se zdi, da je vsesplošna vojna na območju skoraj neizogibna, so ZDA sporočile, da bodo Izraelu nudile "železno podporo" v primeru povračilnega napada Irana. Na sever Izraela so medtem sinoči iz Libanona znova priletele rakete in ranile dva vojaka. Iran medtem sporoča, da je kaznovanje Izraela nujno za preprečevanje nadaljnje nestabilnosti, vse več držav pa poziva svoje državljane, da zapustijo Libanon.

Izrael lahko v primeru povračilnega napada Irana trdno računa na obrambno pomoč ameriške vojske, je v nedeljo zvečer zatrdil ameriški obrambni minister Lloyd Austin v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom. Zagotovil je “železno podporo” ZDA Izraelu v primeru povračilnega napada Irana, je sporočil Pentagon.

Austin in Galant sta po navedbah Pentagona razpravljala tudi o “premikih ameriških sil” za izboljšanje zaščite sil, krepitev obrambnih zmogljivosti Izraela in ter za odvračanje in zmanjšanje napetosti v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pentagon je sporočil, da je Austin izrazil tudi podporo prekinitvi ognja v Gazi in dogovoru o izpustitvi preostalih talcev na območju Gaze.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je danes pozval k nujni umiritvi razmer. Gre za zadnjega v luči pozivov v okviru mednarodnih prizadevanj za umiritev napetosti med Iranom, njegovimi zavezniki in Izraelom. “Zelo sem zaskrbljen zaradi naraščajoče nevarnosti širšega konflikta na Bližnjem vzhodu in pozivam vse strani, pa tudi države z vplivom, naj nujno ukrepajo za umiritev razmer, ki so postale zelo negotove,” je dejal Türk v izjavi, objavljeni na sedežu komisariata ZN za človekove pravice v Ženevi.

Narediti je treba vse, da se izognemo temu, da bi se situacija še poslabšala, s še hujšimi posledicami za civiliste, je poudaril Türk in pozval predvsem k zaščiti civilistov. Pri tem je opozoril, da so civilisti, večinoma ženske in otroci, v zadnjih desetih mesecih “prenašali neznosno bolečino in trpljenje zaradi bomb in orožja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napetosti povečane po uboju Hanije in Šukra

Napetosti v regiji so se povečale po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili z odzivom. Libanonsko gibanje je že v nedeljo zjutraj z raketami napadlo sever Izraela. Poročil o žrtvah ni bilo.

Izrael sicer ni prevzel odgovornosti za uboj Hanije, je pa premier Benjamin Netanjahu dejal, da je njegova država v zadnjih dneh sovražnikom zadala uničujoče udarce, vključno z umorom Šukra.

Izraelce je posvaril, da so pred njimi zahtevni dnevi, in zagotovil, da je država pripravljena na vse scenarije.

O napetostih na Bližnjem vzhodu tudi zunanji ministri članic G7

O napetostih na Bližnjem vzhodu so v nedeljo razpravljali zunanji ministri članic G7, ki so v skupni izjavi vse strani, vpletene v konflikt, pozvali, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko privedla do stopnjevanja napetosti v regiji, poroča tiskovna agencija Reuters.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je medtem na srečanju s kolegi iz skupine G7 povedal, da bi Iran lahko v naslednjih 24 do 48 urah napadel Izrael. Poudaril je, da natančnega časovnega okvira napada ne pozna, a da je odziv Irana neizogiben. Ob tem je dodal, da je izvajanje pritiska na Teheran, naj omeji svoj napad, najboljši način za preprečitev vojne v regiji.

Napetosti v regiji so bile tudi osrednja tema nedeljskega obiska jordanskega zunanjega ministra Ajmana Safadija v Teheranu. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se pojavila ugibanja, da je Safadi med obiskom Iranu predal obljube ZDA in nekaterih arabskih držav, s katerimi te želijo Teheran odvrniti od vojaškega odziva.

ZDA naj bi v zameno nadaljevale pogovore o oživitvi jedrskega sporazuma iz leta 2015, kar bi vodilo do odprave sankcij proti Iranu. Jordanija in Egipt pa naj bi Teheranu v zameno obljubile normalizacijo dvostranskih odnosov. Omenjene ponudbe bi lahko bile za Iran zelo donosne, zlasti zaradi gospodarske krize, ki v državi traja že skoraj šest let.

Kot je medtem poročal časnik Washington Examiner, pa se bo ameriški predsednik Joe Biden danes zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu sestal z ekipo za nacionalno varnost. Srečanja se bo udeležila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris. Biden naj bi o razmerah v regiji razpravljal tudi z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Kamala Harris in Joe Biden
Foto: Carlos Barria/REUTERS

Glede na nedavne grožnje Irana z napadom na Izrael ni jasno, kdaj in kako bi lahko prišlo do zagroženega maščevanja. Iransko vodstvo in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je njegov zaveznik, sta večkrat omenila, da naj bi se to zgodilo v “naslednjih nekaj dneh”, poroča dpa.

Vse več držav poziva svoje državljane k odhodu iz Libanona

Tudi Evropo dodatni zapleti v regiji močno skrbijo, ob krepitvi možnosti za izbruh vojne med Izraelom in Hezbolahom se vrstijo pozivi, naj tuji državljani Libanon takoj zapustijo. Najprej so svoje državljane k temu med drugim pozvale Združeno kraljestvo, ZDA, Francija, Kanada in Savdska Arabija, v nedeljo še Turčija in Japonska. Tudi Slovenija je svojim državljanom že prejšnji teden svetovala, naj zapustijo Libanon in naj ne hodijo v Izrael in Iran.

Danes sta k temu pozvali tudi Avstrija in Hrvaška, s čimer sta se pridružili mnogim drugim državam, ki so zaradi pričakovanega zaostrovanja konflikta med Iranom in Izraelom v preteklih dneh že pozvale k odhodu.

Foto: PROFIMEDIA

Na mednarodnem letališču v Bejrutu so bile danes razmere kaotične, potem ko je več letalskih družb začasno prekinilo lete v Libanon iz strahu zaradi vojaške eskalacije v tej bližnjevzhodni državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številni potniki so na svoj let čakali že od zgodnjih jutranjih ur. Zamude so v nekaterih primerih povzročile paniko med potniki, številni pa so razočarani, ker so zamudili povezovalne lete.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je danes sporočil, da poleg letov v Bejrut, ki jih je odpovedal že pred dnevi, iz varnostnih razlogov do vključno 12. avgusta odpoveduje tudi lete v Izrael in Teheran. Do srede so odpovedani tudi leti te družbe v jordansko prestolnico Aman in Erbil na severu Iraka. Odpoved letov velja za vse letalske družbe iz skupine Lufthansa, v katero sodijo še Swiss, Austrian, Brussels Airlines in Eurowings.

Iran: Kaznovanje Izraela nujno za preprečevanje nadaljnje nestabilnosti

Iran si ne želi stopnjevati napetosti na Bližnjem vzhodu, a meni, da je kaznovanje Izraela nujno za preprečevanje nadaljnje nestabilnosti, je danes dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. Uboj političnega vodje Hamasa je označil za kršitev mednarodnega prava in dodal, da ima Teheran pravico braniti svojo suverenost.

Teheran ima pravico braniti svojo nacionalno varnost in suverenost, imamo pa tudi pravico disciplinirati sionistični režim in ustaviti njegove zločine, je po poročanju katarske televizije Al Jazeera še dodal Kanani.

V raketnem napadu na severu Izraela ranjena dva vojaka

Sever Izraela je bil ponoči znova tarča napadov z raketami, ki so priletele iz sosednjega Libanona. V več krajih se je oglasil alarm, v napadu pa sta bila ranjena dva izraelska vojaka, je danes po poročanju katarske televizije Al Džazira sporočila izraelska vojska.

V več krajih na severu Izraela so se sprožili alarmi, ki so opozarjali na raketne napade. Zračna obramba je več izstrelkov, ki so prileteli iz Libanona, sestrelila, eden od njih pa je padel pri kraju Ajelet Hašahar. Ranjena sta bila dva izraelska vojaka, ki so ju odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje