Zdravnik opozarja: Nova pandemija velikih razsežnosti je neizogibna

Svet 27. Sep 202411:14 0 komentarjev
test na koronavirus
Foto: Navesh Chitrakar/REUTERS

V prihodnje bomo deležni novih pandemij velikih razsežnosti. Po besedah profesorja Chrisa Whittyja moramo biti nanje pripravljeni, saj da je nova kriza neizogibna. Ob tem je britanski zdravnik prst uperil tudi v tamkajšnjo politiko. Po njegovih navedbah je namreč pomanjkanje zmogljivosti na intenzivnih negah, kar se je izkazalo med pandemijo covida-19, politična izbira.

Nova pandemija, primerljiva s covidom-19, zaradi katerega je po svetu umrlo sedem milijonov ljudi, je neizogibna, je za britanski Guardian dejal profesor Chris Whitty.

Ključno pri obvladovanju pandemije covida-19 je bilo po njegovih besedah zaprtje. Da se bo v prihodnje pojavila nova pandemija z asimptomatskim prenosom podobnih razsežnosti, pa moramo biti, tako Whitty, pripravljeni tudi v prihodnje.

Zdravnik je čustveno opisal, kako je bilo obdobje covida-19 težko za zdravstveno osebje. Situacijo je primerjal celo z “vsakodnevnim terorističnim napadom”, saj da so okuženi “deževali z neba”, smrtnih žrtev pa je bilo veliko.

Iz izkušnje so se marsičesa naučili, a težava ni bil le manko bolniških postelj. “Lahko kupite postelje in zgradite dodatne prostore, ampak temeljna omejitev sistema je pomanjkanje usposobljenih ljudi. Nikakor ne morete nekoga usposobiti v šestih tednih in ga pripraviti za delo na intenzivnem oddelku,” je dejal Whitty.

Veliko pomanjkanje zmogljivosti intenzivne nege v Združenem kraljestvu je po njegovem mnenju “politična izbira”. Ob tem je po Whittyjevih besedah, ki jih povzema Guardian, ključno to, da se težav, ki jih poznamo že danes, ne more reševati, ko je pandemija že prisotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!