EU bo Ukrajini namenila 40 milijonov evrov za pripravljenost na zimo

Svet 06. Sep 202412:54 > 16:18 7 komentarjev
Volodimir Zelenskii
Foto. PROFIMEDIA

Evropska unija bo spričo nenehnih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo Ukrajini namenila 40 milijonov evrov humanitarne pomoči za pripravljenost na zimo, je danes sporočila Evropska komisija. Združeno kraljestvo bo Ukrajini poslalo 650 sistemov za zračno obrambo v skupni vrednosti 162 milijonov funtov (192 milijonov evrov), nov paket vojaške pomoči za Ukrajino pa bo naznanil tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Za britanskega obrambnega ministra Johna Healeyja bo to prvo srečanje kontaktne skupine za podporo Ukrajini, je v izjavi za javnost zapisala britanska vlada.

Healey je v začetku tedna opravil tudi pogovor z ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom, kjer je potrdil, da bo Združeno kraljestvo pred koncem leta Kijevu začelo dobavljati topniško strelivo v vrednosti 300 milijonov funtov. Še pred 2025 naj bi Ukrajina dobila tudi prve omenjene sisteme zračne obrambe, ki jih francosko podjetje Thales izdeluje v Belfastu.

Napovedana dobava lahkih raket se bo financirala iz britanskega sklada za pomoč Ukrajini v vrednosti treh milijard funtov letno. Del sredstev bo prispevala tudi Norveška.

Nova laburistična vlada tako kaže, da namerava nadaljevati vojaško podporo Ukrajini v času, ko je ta pod okrepljenimi ruskimi napadi iz zraka. Podporo Kijevu je v četrtek v pogovoru z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski vojak blizu fronte v Donecku
Ukrajinski vojak blizu fronte v Donecku (Foto: Thomas Peter/REUTERS)

EU doslej prispevala 966 milijonov evrov

Kot so sporočili v Bruslju, bo 35 milijonov evrov v luči prihajajoče zime namenjenih humanitarnim projektom v Ukrajini, v prvi vrsti popravilu poškodovanih stavb ter zagotavljanju električne energije, ogrevanja in zatočišč za tiste, ki jih najbolj potrebujejo.

Preostalih pet milijonov bo namenjenih podpori ukrajinskim beguncem in njihovim gostiteljskim skupnostim v Moldaviji, zlasti dostopu beguncev do osnovnih potrebščin in boljši pripravljenosti države na morebitne dodatne begunske tokove.

S tem se bo dosedanji prispevek EU za humanitarno pomoč Ukrajini od začetka vojne povečal na skupno 966 milijonov evrov, je še sporočila komisija. Povezava sicer Ukrajini humanitarno pomoč zagotavlja že od leta 2014, a je prizadevanja po začetku ruske agresije februarja 2022 znatno okrepila.

Foto: PROFIMEDIA

Tudi ZDA z novim paketom vojaške pomoči

Predsednik ZDA Joe Biden bo danes naznanil nov paket vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 250 milijonov dolarjev (okoli 224 milijonov evrov), je na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v nemškem Ramsteinu, na katerem se mudi tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

“Z veseljem sporočam, da bo predsednik Biden danes napovedal dodaten paket varnostne pomoči za Ukrajino v višini 250 milijonov dolarjev,” je v ameriškem letalskem oporišču v Nemčiji, ki je stalna lokacija srečanj kontaktne skupine za Ukrajino, povedal gostitelj zasedanja Austin. Po njegovih besedah bodo ZDA, ki so kot največja donatorica Ukrajini doslej zagotovile že več deset milijard evrov vojaške pomoči, z novim paketom odgovorile na spreminjajoče se zahteve Kijeva v boju proti ruski agresiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi Nemčija je napovedala dodatno pomoč Ukrajini v orožju. Kot je na srečanju povedal nemški obrambni minister Boris Pistorius, bodo Kijevu dobavili še 12 samovoznih havbic v vrednosti 150 milijonov evrov, in sicer šest še letos, šest pa prihodnje leto.

Pogovori v Ramsteinu, na katerih sodelujejo predstavniki približno 50 držav, bodo sicer osredotočeni na krepitev ukrajinske zračne obrambe in obrambne industrije zahodnih zaveznic, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder.

Foto: PROFIMEDIA

Srečanja skupine se udeležuje tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki je zaveznice pozval, naj Kijevu zagotovijo več orožja. Vnovič jih je pozval tudi k odpravi omejitev pri uporabi zahodnih raket dolgega dosega, da bi ukrajinske sile lahko napadale cilje globoko v notranjosti Rusije.

Ob tem se je ločeno srečal z Austinom in Pistoriusom. Kot je zapisal na omrežju X, se je s prvim pogovarjal o novem paketu pomoč, z drugim pa o razmerah na bojiščih, ruskih napadih na energetsko infrastrukturo in časovnem načrtu za zagotovitev nadaljnje pomoči.

“Hvaležen sem Nemčiji, njeni vladi in njenim prebivalcem za vso podporo,” je dodal ukrajinski predsednik, ki se je v Frankfurtu srečal tudi z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

V ruskih raketnih napadih na mesto Pavlograd v osrednji regiji Dnipropetrovsk je bil medtem danes ubit en človek, več kot 50 ljudi je bilo ranjenih, med njimi trije otroci. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je bilo z ruskega ozemlja proti Pavlogradu izstreljenih pet balističnih raket iskander. Zaradi napada je v mestu izbruhnilo več požarov, med drugim v stanovanju v enem od nebotičnikov, je povedal guverner regije Dnipropetrovsk Sergej Lisak. Ukrajinske sile pa poročajo o vnovičnem zavzetju dela mesta Nju Jork v regiji Doneck. Gre za prvi uspeh ukrajinskih sil na tem delu fronte po več mesecih, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje