Zelenski: Če Bidna ne bo na mirovni konferenci, bo to, kot bi ploskal Putinu

Svet 28. Maj 202412:46 5 komentarjev
Foto: KENZO TRIBOUILLARD/Pool via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v okviru evropske turneje na obisku v Bruslju, kjer je z belgijskim premierjem Alexandrom de Croojem podpisal varnostni sporazum, ki predvideva 977 milijonov evrov vojaške pomoči. Ta vključuje tudi dobavo 30 bojnih letal F-16 za pomoč Ukrajini v boju ruski agresiji. Zelenski se ob tem nadalje zavzema za podporo prihajajoči mirovni konferenci v Švici. Ker ameriški predsednik Joe Biden še ni potrdil svoje udeležbe, je Zelenski ob robu srečanja v Bruslju dejal, da bi Bidnova odsotnost pomenila ploskanje Vladimirju Putinu. Države, ki se ne bodo udeležile mirovne konference, so po njegovih besedah "zadovoljne" z vojno.

“Tovrstni sporazum prvič določa točno število bojnih letal F-16 – 30 –, ki bodo Ukrajini dobavljena do leta 2028,” je Volodimir Zelenski zapisal na omrežju X, potem ko je z belgijskim premierjem Alexandrom de Croojem podpisal dvostranski sporazum o varnosti in dolgoročni podpori.

Zelenski navaja, da bodo prva letala prispela že letos, medtem ko je bila zunanja ministrica Hadja Lahbib v izjavi bolj previdna in je dejala, da upajo na začetek dobave do konca leta. Letala so del 977 milijonov evrov vojaške pomoči Belgije Ukrajini, ki jih sporazum predvideva za to leto. Vsebuje tudi zavezo belgijske vlade, da bo Kijevu nudila pomoč v vseh desetih letih veljavnosti sporazuma.

Ta med drugim predvideva dobavo oklepnih vozil, opreme za letalske sile in obrambo, sodelovanje v koaliciji za dobavo streliva ter vojaško usposabljanje. Navaja pričakovanje sodelovanja v obrambni industriji, podporo ukrajinskim mirovnim prizadevanjem, krepitev sankcij proti Rusiji, uporabo zamrznjenega ruskega premoženja ter krepitev sodelovanja pri obveščevalnih dejavnostih.

Zelenski je v Bruselj danes dopotoval iz Madrida, kjer je podoben sporazum v ponedeljek podpisal s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. Danes ima na programu še srečanje z belgijskim kraljem Philippom in obisk vojaškega letališča Melsbroek, kjer naj bi beseda tekla o obljubljenih letalih. Že popoldne pa ga pričakujejo v Lizboni.

V okviru svoje evropske turneje je Zelenski zaveznice med drugim pozval, naj z vsemi sredstvi prisilijo Rusijo k miru. V tretjem letu vojne z Rusijo Ukrajina tudi prosi za več vojaške pomoči za svoje enote, ki jim primanjkuje orožja, ter sisteme zračne obrambe.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD/Pool via REUTERS
Foto: KENZO TRIBOUILLARD/Pool via REUTERS
Foto: KENZO TRIBOUILLARD/Pool via REUTERS
Foto: KENZO TRIBOUILLARD/Pool via REUTERS

Se bo Biden udeležil mirovne konference?

Obenem ukrajinski predsednik zbira podporo za mirovno konferenco, ki naj bi naslednji mesec potekala v Švici.

Če bo ameriški predsednik Joe Biden izpustil konferenco, bo to “enako, kot bi ploskal Vladimirju Putinu“, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski ob robu srečanja v Bruslju. Biden namreč še ni potrdil svojega prihoda. Države, ki se ne bodo udeležile mirovne konference, so po njegovih besedah “zadovoljne” z vojno.

Kremelj je ob tem mirovni vrh označil za absurdnega, saj Rusija ni med povabljenci. “Konferenca je z našega vidika v smislu iskanja načinov za rešitev konflikta okoli Ukrajine popolnoma brezupna,” je za državno televizijo RT po poročanju AFP dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Putin se zelo boji mirovnega vrha. Ta vrh je skušal preprečiti in ga še vedno skuša,” je še dejal Zelenski, ki udeležbo Rusije na konferenci zavrača.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje