Zelenski: Konec vojne z Rusijo je bližje, kot si mislimo

Svet 24. Sep 202412:55 34 komentarjev
Volodimir Zelenski
Se bliža konec vojne v Ukrajini? Tako pravi tamkajšnji predsednik Volodimir Zelenski. (Foto: Leon Neal/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odseku intervjuja za oddajo Dobro jutro, Amerika (ang. Good Morning America) na ABC News dejal, da je konec vojne z Rusijo "bližje", kot si mnogi mislijo.

“Mislim, da smo bližje miru, kot si mislimo. Bližje smo koncu vojne. Le moramo biti zelo močni,” je po več kot dve leti in pol trajajoči vojni v Ukrajini dejal tamkajšnji predsednik Volodimir Zelenski.

Poudaril je, da je načrt zmage krepitev Ukrajine. “Zato prosimo naše prijatelje, naše zaveznike, da nas okrepijo. To je zelo pomembno,” je dejal v odseku intervjuja, ki so ga objavili na oddaji Good Morning America na ABC News. Celoten pogovor bo medijska hiša objavila čez dan.

“Odločno ukrepanje zdaj lahko pospeši pravičen konec ruske agresije na Ukrajino prihodnje leto. Naš zmagovalni načrt bo pripomogel k temu, da se Rusijo prisili k miru,” pa je po srečanju z delegacijo ameriškega kongresa na družbenem omrežju X še zapisal ukrajinski predsednik.

Zelenski že dlje časa poziva Zahod, naj odpravi omejitve za uporabo raket dolgega dosega. Svoje pozive ponavlja tudi ob tokratnem obisku v ZDA, kjer se bosta z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom najverjetneje sestala v četrtek. Ob tem naj bi Bidnu predstavil tudi svoj načrt za končanje vojne.

Želje Zelenskega je v ponedeljek že zavrnil nemški kancler Olaf Scholz. “Tega ne bomo storili in za to imamo dobre razloge,” je dejal kancler. Ta se v domovini namreč sooča z močnim pritiskom tako desnice kot levice, da mora Nemčija omejiti financiranje vojne v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik, ki se trenutno mudi v ZDA tudi v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN, namerava predstaviti svoj zmagovalni načrt, kako prepričati Moskvo, da se pridruži pogajanjem. Danes pa se bo med drugim udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o vojni v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred časom sicer že dejal, da bi se Zahod, če bi Ukrajini dovolil uporabo svojih raket, neposredno vključil v vojno z Ukrajino. V tem primeru bo Moskva po Putinovih besedah sprejela “ustrezne odločitve”. Moskva sicer vztraja, da bo v Ukrajini dosegla vojne cilje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Takoj ko bodo ti cilji doseženi na en ali drugi način, se bo končala ta posebna vojaška operacija,” je navedel Kremelj.

Kot cilje si je Moskva med drugim postavila preprečitev vstopa Ukrajine v zvezo Nato ter popoln nadzor nad več ukrajinskimi regijami: Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson.

Več o raketah, ki si jih želi Zelenski, si preberite v članku Kaj bi dovoljenje Zahoda za raketne napade na Rusijo prineslo Ukrajini?.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje