Zelenski napovedal razvoj ukrajinskih raket dolgega dosega: “Imamo dober zagon”

Svet 24. Jul 202407:16 0 komentarjev
Volodimir Zelenski med intervjujem za BBC
Volodimir Zelenski med intervjujem za BBC (Foto: zajem zaslona/BBC)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal razvoj in gradnjo raket dolgega dosega. "Naš raketni program ima dober zagon in čeprav je naloga težka, se postopoma približujemo možnosti uporabe naših raket in da se ne bomo več zanašali le na rakete, ki jih dobavljajo naši partnerji," je dejal Zelenski v dnevnem video nagovoru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru napovedal razvoj in izgradnjo ukrajinskih raket dolgega dosega.

Pozval je k čim večji neodvisnosti pri proizvodnji orožja, zlasti raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Naš raketni program ima dober zagon in čeprav je naloga težka, se postopoma približujemo možnosti uporabe naših raket in da se ne bomo več zanašali le na rakete, ki jih dobavljajo naši partnerji,” je dejal Zelenski v dnevnem video nagovoru.

V Ukrajini, ki ima lastno proizvodnjo raket, je bilo že času nekdanje Sovjetske zveze glavno središče za proizvodnjo sovjetskih raket. Med drugim so nove rakete predstavili ob začetku spopadov na vzhodu Ukrajine leta 2014. Ukrajinske rakete pa naj bi imele sedaj domet že skoraj 300 kilometrov. Zelenski si želi še podaljšati domet ukrajinskih raket, tako da bi lahko z njimi izvajali napade tudi na precej oddaljene točke v Rusiji, poroča dpa.

Ukrajinski parlament je medtem v torek za še tri mesece, do začetka novembra, podaljšal vojno stanje in mobilizacijo. Zakon o mobilizaciji med drugim prepoveduje moškim, starim med 18 in 60 let, da zapustijo državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!