Zelenski obiskal regijo ob meji z Rusijo: “Vojaki branijo celotno državo”

Svet 04. Okt 202420:07 0 komentarjev
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da je obiskal regijo Sumi ob meji z Rusijo in se srečal z vojaki, ki sodelujejo v ofenzivi v ruski obmejni regiji Kursk. Ukrajina je ofenzivo sprožila v začetku avgusta, od takrat pa naj bi zasedla več sto kvadratnih kilometrov ruskega ozemlja.

“Danes sem svojo pot v regijo Sumi začel s srečanjem z našimi vojaki – fanti, ki se borijo v regiji Kursk, branijo naše obmejne regije in celotno državo,” je na Telegramu objavil Volodimir Zelenski, ki je od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 že večkrat obiskal fronto.

Zelenski se je srečal z vojaki iz 82. zračno-jurišne brigade, ki se bori v Rusiji, in se seznanil s poročilom njenega poveljnika Dmitra Vološina, ki je govoril o operativnih razmerah in boju proti ruskim dronom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je pri tem opozoril, da v dolgi vojni ne gre samo za motiviranje vojakov. “Treba je motivirati ves svet in (jih), prepričati, da so Ukrajinci lahko močnejši od sovražnika,” je dejal Zelenski vojakom, kot je razvidno iz objavljenega videoposnetka.

Na posnetku je tudi videti Zelenskega, ki podeljuje priznanja vojakom v spremstvu vrhovnega poveljnika vojske Oleksandra Sirskega v podzemnem zaklonišču.

Zelenski je Sumi obiskal že avgusta, potem ko je ukrajinska vojska 6. avgusta sprožila čezmejno ofenzivo s ciljem prisiliti Rusijo, da prerazporedi enote, vključene v spopade v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Vendar pa Kijevu ni uspelo razbremeniti fronte in ruska vojska nadaljuje napredovanje v doneški regiji, poroča AFP.

Moskva je tako v četrtek sporočila, da je ruska vojska zavzela mesto Vugledar, za nadzor katerega so se odvijali srditi spopadi. Padec Vugledarja predstavlja eno pomembnejših ozemeljskih pridobitev Rusije v zadnjih mesecih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!