Zagorelo v jedrski elektrarni Zaporožje: ni sprememb v ravni sevanja

Svet 11. Avg 202408:44 > 12. Avg 2024 13:04 11 komentarjev
Jedrska elektrarna Zaporožje
Foto: X/@ZelenskyyUa

V nedeljo je v hladilnem stolpu jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine, ki je pod nadzorom ruskih sil, izbruhnil požar. Sprememb v ravni sevanja ni, požar pa je pod nadzorom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto sicer prvič priznal vdor ukrajinskih sil v rusko obmejno regijo Kursk. V večernem video nagovoru pet dni po začetku ofenzive je dejal, da so z njo "potisnili vojno na ozemlje agresorja".

Volodimir Zelenski je v večernem sobotnem nagovoru dejal, da mu je vrhovni poveljnik vojske Oleksandr Sirski “že večkrat poročal o napredovanju vojne na ozemlje agresorja”.

Dodal je, da Ukrajina dokazuje, da je sposobna zagotoviti pravico in pritiskati na agresorja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je pred tem v soboto sporočila, da je z obmejnega območja regije Kursk evakuirala več deset tisoč ljudi in začela t. i. protiteroristično operacijo.

Niti Zelenski niti ukrajinska vojska sicer še niso posredovali podrobnosti o trenutnem stanju napredovanja ukrajinske vojske na rusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik je v zadnjih dneh le posredno namignil na napad v smeri Kurska, ko je v četrtkovem večernem nagovoru dejal, da bi morala Rusija, ki je prinesla vojno v Ukrajino, tudi sama čutiti posledice tega, kar je storila.

Požar na jedrski elektrarni Zaporožje

V nedeljo je izbruhnil požar v hladilnem stolpu jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine, ki je pod nadzorom ruskih sil, je povedal uradnik iz Moskve.

“Zaradi obstreljevanja mesta Energodar s strani ukrajinskih oboroženih sil je prišlo do požara na hladilnem sistemu,” je na Telegramu sporočil Jevgenij Balickij, ki ga je Moskva postavila za guvernerja pokrajine Zaporožje.

Tako Balicki kot ukrajinski predsednik Zelenski sta dejala, da v okolici elektrarne ni bilo zaznati sprememb ravni sevanja. Zelenski je Rusijo obtožil, da so požar začeli oni.

Iz ukrajinskega notranjega ministrstva so sporočili, da “intenzivno spremljajo” razmere in merilne postaje v bližini elektrarne, ki je največja jedrska elektrarna v Evropi. Balitski je poudaril, da nevarnosti eksplozije ali kakršnihkoli drugih posledic ni.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prav tako ni zaznala nobene nevarnosti oziroma ogrožene jedrske varnosti. So pa strokovnjaki IAEA na lokaciji zaznali temen dim, ki se je dvigal iz severnega dela jedrske elektrarne po več eksplozijah.

V ruskem napadu pri Kijevu mrtvi in ranjeni

V ruskem raketnem napadu v bližini ukrajinske prestolnice Kijev sta bila ponoči ubita dva človeka, še trije ljudje so bili ranjeni, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Med smrtnimi žrtvami je tudi štiriletni otrok. Ruska stran je medtem poročala o več ranjenih med ukrajinskim raketnim napadom v mestu Kursk.

Štiriletni deček in njegov oče sta umrla, ko so ostanki sestreljene ruske rakete padli na stanovanjsko zgradbo v okrožju Brovari vzhodno od Kijeva. Po navedbah ukrajinskih služb so ju našli mrtva pod ruševinami zgradbe. V napadu so bili huje ranjeni trije ljudje, med njimi tudi 13-letni otrok, je na Telegramu danes sporočila ukrajinska služba za nujno pomoč.

Po poročanju novinarjev francoske tiskovne agencije AFP so eksplozije v soboto zvečer odjeknile v središču in vzhodno od Kijeva. V prestolnici so se oglasile sirene za zračni napad in na nebu je bilo videti vsaj dva bliska, je povedal novinar AFP. Kijevska vojaška uprava je v objavi na Telegramu sporočila, da so bili aktivirani sistemi protizračne obrambe mesta.

Tudi na ruski strani so poročali o ukrajinskih napadih. Guverner obmejne kurske regije, kjer se ruske sile že več dni borijo proti vdoru ukrajinskih enot, je dejal, da je bilo v mestu Kursk poškodovanih najmanj 13 ljudi, od teh dva huje, potem ko so ostanki sestreljene ukrajinske rakete ponoči padli na stanovanjsko poslopje. Izbruhnil je tudi požar, je na Telegramu zapisal Smirnov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje