Zelenski: Uresničitev načrta za zmago ni odvisna od Rusije, ampak partnerjev

Svet 17. Okt 202412:09 > 15:01 4 komentarji
Volodimir Zelenski v Bruslju
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob prihodu na zasedanje voditeljev EU v Bruslju poudaril, da je uresničitev načrta za zmago Ukrajine odvisna od volje partnerjev.

Uresničitev načrta za zmago Ukrajine v vojni z Rusijo ni odvisna od volje Rusije, ampak od volje partnerjev, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal danes ob prihodu na zasedanje voditeljev EU v Bruslju. Voditelje je med drugim opozoril na podporo tretjih držav ruski agresiji na Ukrajino, Severna Koreja naj bi sodelovala tudi z vojaki.

“Naš načrt je namenjen okrepitvi Ukrajine, da bo pripravljena na diplomacijo. Dobro pri tem pa je, da načrt ni odvisen od volje Rusije, ampak od naših partnerjev,” je ob prihodu na zasedanje povedal Zelenski, ki se je pred tem sestal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Voditeljem, med katerimi je tudi premier Robert Golob, je ukrajinski predsednik danes predstavil načrt za zmago, ki kot eno od prioritet predvideva vabilo Ukrajini za članstvo v zvezi Nato.

“Takojšnje vabilo Ukrajini v Nato bo odločilno. Seveda bo članstvo sledilo kasneje, tako da vabilo ne bo imelo političnih posledic,” je povedal na zasedanju. Ruski predsednik Vladimir Putin mora po njegovih besedah videti, da “njegove geopolitične kalkulacije nimajo smisla”.

Druga točka načrta je dodatna vojaška podpora, pri čemer je izpostavil rakete dolgega dosega in sisteme protizračne obrambe. O dobavi orožja dolgega dosega je v minulih tednih govoril z voditelji ključnih zahodnih zaveznic, pri čemer je dobil “dobre znake”, je povedal na novinarski konferenci po pogovoru z voditelji EU.

Te je opozoril tudi na podporo Rusiji s strani Irana, Kitajske in Severne Koreje. Slednja rusko invazijo na Ukrajino glede na ukrajinske obveščevalne podatke podpira tudi z vojaki.

“Imamo informacije naših obveščevalnih služb, da so severnokorejski vojaki že na ukrajinskem ozemlju, začasno zasedenem s strani ruskega sovražnika,” je povedal na novinarski konferenci. Koliko severnokorejskih vojakov že pomaga ruski vojski, ne ve. Se jih pa glede na obveščevalne podatke v Severni Koreji 10.000 pripravlja za boj proti Ukrajini, je pojasnil.

Predsednike vlad in držav članic, s katerimi je opravil konstruktivno in iskreno razpravo, je pozval, naj podprejo načrt. “Če ga začnemo izvajati zdaj in mu sledimo, lahko najkasneje prihodnje leto končamo vojno,” je poudaril.

Volodimir Zelenski v Bruslju
Foto: PROFIMEDIA

Že pred pogovorom je dejal, da od njih pričakuje tudi politično odločitev o 35 milijard evrov vrednem posojilu Ukrajini, kolikor namerava unija prispevati v okviru posojila skupine G7. Sredstva med drugim potrebujejo za domačo proizvodnjo orožja, je pojasnil Zelenski.

“Odločitev potrebujemo zdaj, odvisna pa je zgolj od enotnosti voditeljev EU,” je povedal. Voditelje je pozval, naj ne blokirajo odločitve.

Države članice so sicer načelni dogovor o samem posojilu že dosegle, ni pa še soglasja o podaljšanju obdobja za obnavljanje sankcij proti Rusiji glede zamrznjenega premoženja s šestih mesecev na tri leta. Madžarska, ki trenutno predseduje Svetu EU, meni, da je treba z odločanjem o tem počakati na rezultate ameriških volitev 5. novembra.

Skupina G7, vključno z EU, namerava namreč za odplačevanje posojila v skupni višini do 50 milijard dolarjev oziroma do 45 milijard evrov Ukrajini nameniti prihodke od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij. Zakonodajno podlago mora sprejeti EU, saj je na njenem ozemlju večina tega premoženja.

Michel je Zelenskemu in Ukrajincem zagotovil, da jim bo EU stala ob strani, dokler bo treba. “Vemo, da nujno potrebujete več podpore, vojaške in finančne,” je dejal.

Zelenski se je po udeležbi na zasedanju Evropskega sveta odpravil še v Evropski parlament, kjer se je sestal s predsednico Roberto Metsola in vodji političnih skupin. Pozno popoldne pa bo načrt za zmago predstavil še obrambnim ministrom zveze Nato.

Medtem Ukrajina dela vse, kar je v njeni moči, da bi svoje ozemlje očistila protipehotnih min in drugih eksplozivnih ostankov vojne, a potrebuje podporo svojih partnerjev, je na današnji konferenci o protiminskem delovanju v Ukrajini dejala podpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko. Švica, ki gosti konferenco, je napovedala dodatno pomoč Ukrajini.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje