Zelenski v Bruslju: “Ukrajina si zasluži članstvo v Natu”

Svet 17. Okt 202421:48 0 komentarjev
Volodimir Zelenski, Mark Rutte
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na sedežu Nata v Bruslju dejal, da si Ukrajina zasluži postati članica zavezništva. To bi jo približalo miru, je poudaril Zelenski po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Markom Ruttejem. Po besedah Rutteja pa je pomembno, da zaveznice še naprej zagotavljajo vojaško pomoč Ukrajini.

“Ukrajina si zasluži, da nekoč postane članica Nata. Zato je temeljna točka načrta za zmago povabilo v Nato,” je na skupni novinarski konferenci z Markom Ruttejem dejal Volodimir Zelenski. “Povabilo v zvezo Nato bi nas diplomatsko okrepilo in približalo pravemu in, kar je zelo pomembno, pravičnemu miru,” je dodal.

Po besedah Rutteja, ki je na sedežu Nata danes sprejel ukrajinskega predsednika, pa je bistveno, da zaveznice še naprej zagotavljajo vojaško pomoč Ukrajini, da bo Kijev prevladal.

Kot je dejal novi šef Nata, so zaveznice na dobri poti, da izpolnijo finančno obljubo, ki so jo dale na vrhu v Washingtonu glede zagotavljanja vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 40 milijard evrov letno. Z 20,9 milijarde evrov vojaške pomoči, zagotovljene v prvi polovici tega leta, smo na dobri poti, da to dosežemo, je zagotovil.

Zelenski se je udeležil tudi vrha EU

Ukrajina je bila sicer ena od tem razprav obrambnih ministrov Nata, ki se udeležujejo dvodnevnega zasedanja v Bruslju. Zelenski, ki se je pred tem danes udeležil vrha EU v belgijski prestolnici, je ministrom predstavil svoj načrt za zmago Ukrajine v vojni proti Rusiji, ki ob članstvu države v Natu med drugim vključuje tudi dodatno vojaško podporo Kijevu.

Kot je še dejal Rutte, bo Ukrajina nekoč članica Nata, do takrat pa bodo zaveznice storile vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo zmago Ukrajine.

Ministri, med njimi tudi novi minister za obrambo Borut Sajovic, imajo danes na programu še delovno večerjo v formatu Sveta Nato-Ukrajina, na kateri bo ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov predstavil aktualno stanje v Ukrajini in nujne potrebe države.

V okviru zasedanja so se danes sestali tudi z indo-pacifiškimi partnerji iz Japonske, Južne Koreje, Avstralije in Nove Zelandije, kar je bilo prvo srečanje ministrov na tej ravni v zgodovini Nata.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!