Zelenski začel mini turnejo po Evropi, v Londonu o “širši strateški razpravi”

Svet 10. Okt 202413:42 > 15:32 1 komentar
Zelenski na Downing streetu
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes začel mini turnejo po Evropi z obiskom v Londonu, kjer se je sestal z britanskim premierjem Keirom Starmerjem in generalnim sekretarjem zveze Nato Markom Ruttejem. Razpravljali so zlasti o načrtih za ukrajinsko zmago v vojni proti Rusiji.

Volodimir Zelenski, Keir Starmer in Mark Rutte so danes govorili predvsem o ukrajinskem načrtu za zmago v vojni proti Rusiji, kot je po navedbah AFP povedal britanski premier. “Gre za Ukrajino, a tudi za obrambo Zahoda in zagotavljanje varnosti,” pa je po pogovorih dejal novi generalni sekretar zveze Nato.

Še pred srečanjem je Starmerjev tiskovni predstavnik povedal, da današnji pogovori v Londonu ne bodo posvečeni konkretnim odločitvam, temveč “širši strateški razpravi” o nadaljnji podpori Ukrajini, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski in Starmer sta se najprej sestala ločeno, nato so potekali pogovori razširjenih delegacij. Poleg Rutteja sta bila med drugim prisotna tudi britanski obrambni minister John Healey in vodja generalštaba britanske vojske Tony Radakin.

Zelenski na Downing streetu
Foto: PROFIMEDIA

Rutte se je prav tako ločeno sestal z britansko vojaško delegacijo na čelu s Starmerjem in po srečanju povedal, da Nato v ponedeljek začenja redno 14-dnevno jedrsko vojaško vajo. Gostili jo bosta Belgija in Nizozemska, sodelovalo pa bo 13 držav s približno 2.000 vojaki in 60 bojnimi letali.

“V tem negotovem svetu je ključno, da preizkusimo našo obrambo in jo okrepimo, da bodo naši nasprotniki vedeli, da je Nato pripravljen in se lahko odzove na vsako grožnjo,” je dejal. S tem je imel po navedbah medijev v mislih zlasti ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je večkrat zagrozil z možnostjo uporabe taktičnega jedrskega orožja.

Ukrajinski predsednik bo turnejo po Evropi, s katero si po navedbah AFP med drugim želi dodatno utrditi finančno in vojaško podporo Ukrajini, popoldan nadaljeval v Parizu s srečanjem s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Nato bo odpotoval v Rim, kjer se bo sestal z italijansko premierko Giorgio Meloni, v petek pa ima na programu še srečanje s papežem Frančiškom v Vatikanu ter obisk v Berlinu, kjer ga bosta sprejela kancler Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Obiske v evropskih prestolnicah je Zelenski naznanil v sredo, medtem ko je bilo zaradi odpovedi udeležbe ameriškega predsednika Joeja Bidna preloženo srečanje voditeljev članic kontaktne skupine za Ukrajino, ki bi moralo potekati v soboto v nemškem Ramsteinu.

Ukrajinski predsednik si še vedno prizadeva, da bi zahodne zaveznice Ukrajini odobrile uporabo svojega orožja za napade globoko na ruskem ozemlju. Številne države, vključno z ZDA, so do tega še vedno zadržane, saj bi takšno dovoljenje zanje pomenilo še bolj neposredno vključevanje v konflikt med Rusijo in Ukrajino.

Krepitev podpore v Evropi in severnoatlantskem zavezništvu je za Ukrajino ključna tudi v luči bližajočih se predsedniških volitev v ZDA, saj bi bila v primeru zmage republikanca Donalda Trumpa lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora.

Zelenski na Downing streetu Zelenski na Downing streetu
Foto: PROFIMEDIA
Zelenski na Downing streetu Zelenski na Downing streetu
Foto: PROFIMEDIA

V ruskem napadu na Odeso sedem mrtvih

Medtem je število smrtnih žrtev sredinega ruskega raketnega napada na Odeso naraslo na sedem, še deset ljudi je ranjenih, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

“Žal se je število smrtnih žrtev včerajšnjega ruskega raketnega napada povečalo na sedem,” je na družbenih omrežjih sporočil guverner regije Odesa Oleg Kiper. Po njegovih besedah so ruske rakete zadele kontejnersko ladjo, ki je plula pod panamsko zastavo. To naj bi bil tretji napad na civilno plovilo v pristaniškem mestu v nekaj dneh.

Medtem je ukrajinska vojska po lastnih navedbah v sredo uničila rusko skladišče iranskih brezpilotnikov šahed v Krasnodarju na jugu Rusije. Po podatkih generalštaba ukrajinske vojske je bilo v času napada v skladišču okoli 400 dronov. “Uničenje skladišča brezpilotnih letalnikov šahed bo bistveno zmanjšalo zmožnost ruskih okupatorjev, da terorizirajo miroljubne prebivalce ukrajinskih mest in vasi,” je generalštab zapisal na Telegramu.

Omenjeno skladišče je Ukrajina napadla z brezpilotniki. Ruska vojska je sicer po lastnih navedbah ponoči nad različnimi regijami, zlasti obmejnimi, sestrelila 92 ukrajinskih dronov, od tega 47 nad regijo Krasnodar, 15 nad Azovskim morjem, 12 nad regijo Kursk, preostale pa nad drugimi regijami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje