Pri pripravi zeljne solate je zelo pomemben vrstni red. Od tega sta namreč odvisna okus in hranilna vrednost.
Če ste se kdaj spraševali, zakaj vaša zeljna solata nima prave svežine in okusa, ste morda pomešali vrstni red sestavin pri pripravi solate.
Kako jo pravilno pripraviti, je delil srbski kuhar in zeliščar Nebojša Stamenović.
V zeljno solato bi morali najprej dodati olje, ki deluje kot nekakšen zaščitni sloj okrog koščkov zelja. Olje prepreči, da bi kis, ki ga dodate kasneje, uničil vitamine in minerale, piše portal Novi.ba.
Ko dodate obe sestavini, pustite stati nekaj časa. “Marinada” omogoči, da se kis in olje enakomerno porazdelita in vpijeta v zelje, s tem bo okus bolj poln. Pomembno je še, da sol dodate na koncu, če bi jo dali najprej ali pa vmes, bi prekrila dno in solata ne bo enakomerno začinjena.
Kuhar pri pripravi zeljne solate uporabi naslednje sestavine:
- zelje,
- rjavi sladkor,
- sol,
- kurkumo,
- poper,
- gorčico,
- črno gorčico,
- olivno olje,
- kis.
Postopek si lahko ogledate v spodnjem posnetku.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje