Ženska na dvorišču našla leglo kač: “Dolge so tudi dva metra”

Magazin 08. Jul 202412:34 0 komentarjev
kače-hrvaška
Foto: zajem zaslona/Dnevnik.hr

Na Hrvaškem se letošnjo sezono spopadajo z velikim številom kač. Strokovnjaki opozarjajo, da so prisotne povsod in se zatekajo tudi na dvorišča in v hiše.

Med tistimi, ki jih pesti obilica kač, je tudi občanka z območja Nove Gradiške. Že nekaj časa se namreč ukvarja z leglom kač, ki so se naselile na dvorišču domače hiše.

“Kače so dolge tudi več kot dva metra, imajo kvadratasto glavo, za ušesi pa so rumene barve. Ena od njih se je nedavno začela vzpenjati po vratih, vendar mi jo je uspelo pregnati. Nekoč je ena izpod stropa padla tik ob sosedo, ki je prišla na obisk,” je občanka povedala za Dnevnik.hr. Dodala je, da je našla tudi že okoli dvajset kačjih jajc. Na mestu naj bi že trikrat posredovali lovci na kače ter jih vsakič ujeli po pet in jih nato vrnili v naravo.

Ubijanje kač prepovedano z zakonom

Kot pravijo strokovnjaki, je kač vse več in se pojavljajo praktično povsod, gre pa praviloma za nenevarne vrste. Se pa čedalje pogosteje pojavljajo tudi modrasi, pravijo. Pred časom so denimo v počitniški hišici na območju Ozlja ujeli štiri odrasle modrase.

Pri tem opozarjajo, da je ubijanje modrasov na Hrvaškem kaznivo. Za tovrstno dejanje je namreč predpisana kazen med tisoč in štiri tisoč evri. Prebivalce zato pozivajo, naj na pomoč pokličejo strokovne službe, če opazijo kače. Tudi v Sloveniji so vse domorodne vrste kač zavarovane z zakonom, zato je ubijanje in uničevanje gnezd prepovedano.

Eden od razlogov, da je populacija kač letos večja kot po navadi, je večje število miši, zaradi česar naj število teh plazilcev še nekaj časa ne bi upadlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!