Zgodba mladega dezerterja razdelila Ukrajino. Grozi mu zaporna kazen

Svet 13. Okt 202413:16 8 komentarjev
ukrajinska vojska, vojak, Ukrajina
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

"Ljudje so izčrpani in brez motivacije," o vojni v Ukrajini, ki ji po dobrih dveh letih (še) ni videti konca, meni 24-letni Sergej Gnezdilov, ki je pred kratkim dezertiral iz ukrajinske vojske. Zdaj mu grozi do 12 let zapora, a to vidi kot rešilno bilko. "V zaporu vsaj veš, kdaj boš znova na prostosti," je dejal za ameriški The Sunday Times. Njegov primer je razdelil ukrajinsko javnost.

Dobri dve leti in pol sta minili, odkar je ruska vojska vdrla na ozemlje Ukrajine. Vojni ni videti konca, vojaki so vse bolj izčrpani, vse več je dezerterjev, pravi 24-letni Sergej Gnezdilov, ki je pred kratkim dezertiral.

Po mesecih skrivanja pred granatami v opustošenih vaseh okoli Bahmuta je z olajšanjem prejel novico – odobrili so mu enotedenski dopust, za ameriški The Sunday Times začenja pripoved. Nadrejenim je povedal, da mora na zdravniški pregled. Ko je zapustil izvidniško enoto v 56. brigadi, je odpotoval 150 kilometrov proti zahodu, v mesto Pavlograd.

Toda namesto v bolnišnico je odšel na železniško postajo, od tam pa v prestolnico. A za to nadaljnjo pot ni imel dovoljenja. Ko je prispel v Kijev, je postal dezerter, Times povzema Index.hr.

Zdaj mu grozi zaporna kazen. “V zaporu vsaj veš, kdaj boš znova na prostosti,” je dejal Gnezdilov tik pred pridržanjem.

Po nekaterih podatkih ukrajinskega tožilstva so letos od januarja do septembra obravnavali 51 tisoč zadev zaradi dezerterstva oziroma samovoljne zapustitve vojaške enote. To je dvakrat več kot lani in znaten porast v primerjavi z letom 2022, ko so imeli le devet tisoč primerov.

24-letni Gnezdilov, ki je vojak postal leta 2019, je to storil v znak protesta proti zakonu o mobilizaciji, saj morajo vojaki na fronti ostati za nedoločen čas, torej tako dolgo, kot trajajo izredne razmere.

Ukrajinski vojaki v mestu Časiv Jar
Ukrajinski vojaki v mestu Časiv Jar (Foto: PROFIMEDIA)

Po njegovih besedah je tudi več milijonov ljudi, ki izpolnjujejo pogoje za vpoklic, a niso bili mobilizirani, kar se mu zdi krivično. Trdi, da bi bila ukrajinska vojska veliko močnejša, če bi se na frontah izmenjevali na vsakih šest mesecev.

“Ukrajinski mediji radi predstavljajo podobo, da s(m)o vojaki iz jekla in da bomo naslednje leto vsi pili kavo na Krimu,” je dodal 24-letnik. A meni, da je resnica popolnoma drugačna. “Ljudje so izčrpani in brez motivacije,” je dodal.

Kmalu po pogovoru z ameriškim časopisom, je Gnezdilova prijela policija, zdaj je v priporu, proti njemu poteka preiskava zaradi dezerterstva – kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen do 12 let zapora.

Njegov primer je razdelil ukrajinsko javnost. Nekateri so ga obsodili, saj da gre za sebično dejanje, ki je krivično in nemoralno do ubitih vojakov in tistih na fronti.

A ga podpira skupina žensk, ki so oktobra lani začele protestirati – zahtevajo demobilizacijo tistih, ki so že več kot dve leti na fronti. Prav tako jih moti, da se nekateri žrtvujejo za domovino, drugi pa so ostali doma, čeprav imajo pogoje za vpoklic.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje