Zgodovinska odprava kitajske sonde: s prvimi vzorci Lune že na poti proti Zemlji

Svet 04. Jun 202411:32 0 komentarjev
Chang'e 6
Chang'e 6 je šesta odprava Kitajske na Luno od leta 2007. (Foto: PROFIMEDIA)

Modul kitajske sonde Chang'e 6 se s prvimi vzorci z oddaljene strani Lune že vrača proti Zemlji. Gre za zgodovinsko odpravo, saj bodo strokovnjaki ob uspešni vrnitvi sonde prvič analizirali vzorce z večinoma neraziskane strani Lune.

Eden od modulov kitajske lunarne sonde Chang’e 6, ki je v nedeljo pristala na oddaljeni strani Lune, je pridobil prve vzorce in se danes podal na pot nazaj k Zemlji, je sporočila kitajska vesoljska agencija.

Novi kitajski vesoljski odpravi je prvič v zgodovini odprav uspelo vzleteti z oddaljene in večinoma neraziskane strani Lune in se podati nazaj proti Zemlji.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je izstrelitev modula z Zemljinega naravnega satelita opisala kot “pionirski podvig v zgodovini človeškega raziskovanja Lune”.

Analiza pridobljenih vzorcev bo omogočila znanstvenikom “bolj poglobljeno raziskavo zgodovine nastanka in evolucije Lune”, je povedal predstavnik kitajske odprave Ge Ping.

Šesta kitajska lunarna sonda s štirimi moduli, ki so jo izstrelili 3. maja in bo predvidoma 53 dni zbirala vzorce kamnin iz velikega Luninega kraterja Južni pol-Aitken, bo omogočila tudi vpogled v “izvor Sončevega sistema (…) in s tem boljše temelje za poznejše raziskovalne odprave,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Ge Ping.

Chang’e 6 je šesta odprava Kitajske na Luno od leta 2007. Imenuje se po kitajski boginji Lune.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!