Zgodovinska sprememba v Nemčiji: pričakujejo naval novih državljanov

Svet 27. Jun 202411:20 7 komentarjev
nemčija, potni list
Nemčija spreminja pravila pridobivanja državljanstva (Foto: PROFIMEDIA)

Nemčija spreminja pravila pridobitve nemškega državljanstva. Cilj nove reforme, ki je bila sicer deležna številnih kritik, je boljše vključevanje in priznavanje priseljencev. Nemško državljanstvo bo lahko dobilo več ljudi. Kaj vse se spreminja?

V Nemčiji je začela veljati nova reforma zakona o državljanstvu, ki bo priseljencem močno olajšala pridobitev nemškega državljanstva. Vlada z reformo uvaja številne spremembe, cilj reforme pa je boljše sprejemanje in priznavanje tujcev, ki živijo v Nemčiji.

Trenutno približno 14 odstotkov prebivalcev v Nemčiji nima nemškega državljanstva, saj so bili dosedanji zakoni zelo strogi. Tujci so na primer lahko za pridobitev državljanstva z naturalizacijo zaprosili šele po osmih letih bivanja v Nemčiji, ob tem pa so se morali odreči prejšnjemu državljanstvu. Zdaj nemško državljanstvo ni več ekskluzivno, nanj pa je treba čakati ‘le’ pet let.

Zaradi do nedavnega strogih politik je državljanstvo z naturalizacijo leta 2022 dobilo le 3,1 odstotka tujih državljanov, ki so v Nemčiji živeli najmanj deset let. Kaj vse bo od danes naprej še drugače?

Ni se treba odpovedati prejšnjemu državljanstvu

Med bolj opaznimi spremembami nemške zakonodaje na področju pridobivanja državljanstva je ta, da se tujcem, ki živijo v Nemčiji, ob odločitvi za nemško državljanstvo ni treba odpovedati matičnemu državljanstvu. Ta člen je že prej veljal za državljane EU.

Tudi Nemci, ki bi želeli postati državljani druge države, z novo reformo ne potrebujejo več posebnega dovoljenja nemških oblasti.

Nemška levosredinska vlada je reformo, ki so jo vložili socialni demokrati (SPD), potrdila januarja. Glavni desnosredinski opozicijski blok je projekt kritiziral, rekoč, da bo “pocenil nemško državljanstvo”.

Dovolj je pet let

Prav tako že omenjena sprememba je skrajšanje zahtevane dobe. Priseljenci bodo zdaj lahko državljanstvo pridobili že po petih letih bivanja v državi.

V nekaterih primerih bodo dovolj tri leta

Posamezniki, ki se bodo med življenjem v Nemčiji posebej izkazali, bodo lahko za naturalizacijo zaprosili že po treh letih od prihoda v državo. Nemško notranje ministrstvo med posebne dosežke šteje učenje nemščine, odlične uspehe v študijskem in poslovnem življenju, vključevanje v družinsko življenje ali kandidiranje na politične funkcije, piše nemški DW.

Posebna sprememba za otroke

Reforma uvaja tudi spremembe za otroke priseljencev. Vsi otroci priseljencev, ki bodo rojeni v Nemčiji, bodo lahko državljanstvo dobili takoj ob rojstvu – v primeru, da vsaj eden od staršev že pet let zakonito živi v Nemčiji in ima prijavljeno stalno prebivališče. Prejšnja zakonodaja je otrokom priseljencev državljanstvo omogočala šele z dopolnjenim 18. letom oziroma če je starš v Nemčiji bival vsaj osem let.

Priseljenci v Nemčiji
Priseljenci v Nemčiji (Foto: PROFIMEDIA)

“Končno je naš zakon pravičen do raznolike družbe. Končno priznavamo življenjske zgodbe in dosežke številnih, ki so se k nam preselili že pred časom in nam pomagali napredovati. Sporočilo je jasno, pripadate Nemčiji,” je spremembe v nedavni izjavi pozdravila nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

Omilitev zahtev za priseljene delavce

Tako imenovani generaciji gostujočih delavcev, med katerimi so predvsem državljani Turčije, ki so se v Nemčijo preselili v 60. letih prejšnjega stoletja, ne bo več treba opravljati preizkusa naturalizacije. Za pridobitev nemškega državljanstva bo dovolj, da znajo dokazati znanje govorjenega jezika.

Nemški mediji poročajo, da je bila to ena izmed bolj polemičnih sprememb, saj je v Nemčiji približno 1,5 milijona turških državljanov, ki še nimajo nemškega dokumenta. Turška skupnost je ocenila, da bo v prihodnjih letih prošnjo za dvojno državljanstvo vložilo približno 50.000 ljudi.

Nekatere stvari ostajajo iste

Čeprav nova pravila načeloma veljajo za vse, bodo prosilci za naturalizacijo pred pridobitvijo nemškega državljanstva še vedno morali dokazati, da so se zmožni sami preživljati.

‘Stroge’ omejitve ustave

Pogoj za naturalizacijo ostaja tudi spoštovanje člena ustave, ki določa zavezanost k demokratični ureditvi. Nova reforma za pridobitev državljanstva tako med prosilci izključuje vse, ki jim je bilo dokazano, da so v preteklosti zagrešili antisemitska, rasistična ali druga nehumana dejanja. Nemškega potnega lista ne morejo dobiti niti tisti, ki zavračajo enakopravnost med moškim in žensko, in osebe, ki živijo v poligamnih skupnostih.

Na vprašalniku za pridobitev nemškega državljanstva se morajo prosilci zavezati, da bodo varovali judovska življenja v državi.

Levosredinska nemška vlada upa, da bo reforma pridobitve nemškega državljanstva povečala prevzemanje državljanstva, saj je Nemčija trenutno pod povprečjem Evropske unije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje