Življenje v evropski prestolnici, ki je postala epicenter smrti zaradi drog

Svet 21. Okt 202421:18 4 komentarji
Glasgow
Glasgow (Foto: PROFIMEDIA)

Novinarska ekipa SkyNewsa je tri dni preživela na ulicah Glasgowa, ki je postal epicenter smrti zaradi drog. "Bolje bi bilo umreti, kot pa biti odvisen od heroina, za katerega porabim tisoč funtov (okoli 1.200 evrov) na mesec," je novinarjem povedal 41-letni Chris, ki se z odvisnostjo bori že dve desetletji. V Glasgowu se zdaj pripravljajo na odprtje varne sobe, ki bo odvisnikom omogočala jemanje prepovedanih drog pod zdravniškim nadzorom, hkrati pa bo ulice naredila bolj varne za mimoidoče.

Največjega mesta na Škotskem, Glasgowa, se ga drži nelaskav sloves. Škotska ima namreč najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi drog v Evropi: lani je zaradi zlorabe drog umrlo 1.172 ljudi, opioidi, kot je heroin, pa so bili krivi za 80 odstotkov smrtnih primerov. Glasgow je sam center te opioidne epidemije, v katero je padel tudi 41-letni Chris.

Nekdanji slikopleskar in dekorater je droge začel uporabljati pred skoraj dvema desetletjema, potem ko so njegovo mamo leta 2007 umorili. “20 mililitrov heroina za 10 funtov,” pravi in se ob tem pohvali, da je drogo dobil v manj kot desetih minutah.

Novinarska ekipa SkyNewsa ga je spremljala, kako se je odpravil do grmovja ob vogalu parkirišča trgovine. Zemlja je prepojena s krvjo, na tleh pa je polno igel in pripomočkov za uživanje drog. Ena napačna poteza in lahko bi se okužil z eno od nalezljivih bolezni.

A Chris ni niti trznil. Sedel je na polomljen kanister za bencin, prekrit z umazanijo in blatom, ter si drogo injiciral.

Le streljaj stran se bo čez nekaj tednov odprla nova ustanova, ki bo odvisnikom omogočila, da s seboj prinesejo svoje prepovedane droge in jih jemljejo pod zdravniškim nadzorom. Brez strahu, da bi jih prijela policija. Gre za tako imenovano varno sobo, ki bo prva te vrste v Združenem kraljestvu. Oblasti se namreč trudijo znižati smrtnost uživanja drog in narediti ulice bolj varne tudi za mimoidoče.

Varna soba
Varna soba za uporabo drog. (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti so namreč prepričane, da bi lahko novi projekt ljudi, kot je Chris, iz zakotnih ulic spravil v urejeno klinično okolje. 41-letnik priznava, da ni svetnik. Mesečno za droge porabi okoli 1.000 funtov, ki jih dobi tako, da krade v bližnjih trgovinah. Ideja o varni sobi ga za zdaj ni prepričala, saj meni, da bi bila potrebna večja stopnja zaupanja. “Bolje bi bilo umreti, kot pa biti odvisen od heroina, za katerega porabim tisoč funtov (okoli 1.200 evrov) na mesec,” pravi.

Skeptiki varni sobi nasprotujejo

Po poročanju SkyNewsa so škotske oblasti zamisel o varni sobi v Glasgowu prvič obravnavale leta 2016. Od takrat se je zamenjalo šest predsednikov vlad, odvile so se neštete razprave, medtem pa je zaradi drog umrlo več 8.000 ljudi. Varna soba je sicer nekaj običajnega v nekaterih drugih evropskih državah.

Tudi na N1 smo poročali, da Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami ocenjuje, da so varne sobe učinkovit ukrep na področju varovanja javnega zdravja in javnega reda ter miru. Uporabo drog tam zdravstveno osebje strokovno nadzoruje, tako pa je manj bolezni in smrtnih primerov zaradi nehigienske uporabe drog.

“Raziskave in izkušnje iz tujine kažejo, da varne sobe ne vplivajo na povečanje števila uporabnikov drog, temveč zmanjšujejo delež okužb z nalezljivimi boleznimi, število predoziranj, spodbujajo manj tvegano uporabo drog, uporabnike pa učijo odgovornega ravnanja z odpadki,” je pred časom za N1 pojasnil NIJZ. Odvisniki tudi prej dobijo zdravstveno oskrbo in pomoč pri zdravljenju od odvisnosti.

Varna soba
Varna soba za uporabo drog. (Foto: PROFIMEDIA)

A na Škotskem se mnogi sprašujejo, ali se bo število smrtnih žrtev zaradi drog zmanjšalo ali ne. Sprašujejo se, kako bo uporabnike varne sobe obravnavala policija. Mnogi menijo, da je ideja o varni sobi sporna, hkrati pa trdijo, da gre za precej drag projekt. Kot poroča SkyNews, se tisti, ki varni sobi nasprotujejo, bojijo, da bi zaradi novega projekta manj denarja namenjali zdravljenju odvisnikov. Tudi ministrstvo za zdravje pravi, da “ni varnega načina jemanja prepovedanih drog”, obenem pa skeptike skrbi, da bi varne sobe postale magnet za kriminalce.

A NHS Glasgow, ki je odgovoren za zagotavljanje in upravljanje celotne palete zdravstvenih storitev, vključno z bolnišnicami, miri. Na očitke, da bodo preprodajalci v okolici varnih sob skušali ranljive ljudi izkoristiti, odgovarjajo z raziskavami: “Mednarodni dokazi kažejo, da se to verjetno ne bo zgodilo, če bo storitev dobro vodena.”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje