Zmaga za Trumpa: vrhovno sodišče mu je potrdilo imuniteto za uradna dejanja

Svet 01. Jul 202418:20 > 20:15 6 komentarjev
Donald Trump
Foto: Jay Paul/REUTERS

Ameriško vrhovno sodišče je potrdilo imuniteto predsednika ZDA za njegova uradna dejanja pri napadu na ameriški kongres 6. januarja 2021. Odločitev o tem, ali imuniteto prejme tudi pri dejanjih, storjenih izven predsedniške funkcije, pa je vrnilo nižjemu sodišču. Obravnava se tako še dodatno zamika, če pa se Trump vrne v Belo hišo, pa se zvezni postopki proti njemu ne morejo nadaljevati.

Konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča je danes potrdila imuniteto predsednika ZDA za njegova uradna dejanja. Gre za velik uspeh za bivšega predsednika Donalda Trumpa, ki je odločitev nemudoma pozdravil kot veliko zmago za demokracijo, poročajo ameriški mediji.

Trump je imuniteto zahteval v povezavi s svojimi dejanji med napadom na ameriški kongres 6. januarja 2021, ko je protestnike v Washingtonu spodbujal, naj se zberejo v kongresu in bojkotirajo zmago Joeja Bidna za predsednika ZDA. Obtožnica Trumpu očita spodnašanje izida predsedniških volitev 2020 in spodbujanje privržencev k napadu na zvezni kongres.

Po razsodbi vrhovnega sodišča je Trump upravičen do imunitete pri dejanjih, storjenih v vlogi predsednika. Takšno odločitev je podprlo šest konservativnih članov vrhovnega sodišča. Ločeno manjšinsko mnenje pa so podale tri liberalne sodnice, ki so posvarile, da je večina danes ogrozila ameriško demokracijo.

Protestniki pred ameriškim vrhovnim sodiščem
Nezadovoljni protestniki pred vrhovnim sodiščem s tranparenti z napisom “Trump ni nad zakonom” (Foto: PROFIMEDIA)

Ali bo imuniteto prejel tudi pri dejanjih, ki jih je tisti dan storil izven svoje predsedniške funkcije, je vrhovno sodišče v odločanje vrnilo nižjemu sodišču, poroča SkyNews.

Trumpovi odvetniki po poročanju ameriških medijev sicer trdijo, da so bila vsa dejanja, ki ga bremenijo, storjena v vlogi predsednika in da je zato zaščiten pred pravnimi posledicami. Nekdanji predsednik se je pri vseh obtožbah izrekel za nedolžnega.

Če se vrne v Belo hišo, se sodni postopki proti Trumpu ne morejo nadaljevati

Odločitev s praktičnega vidika pomeni, da se bo primer proti Trumpu sedaj zavlekel in najverjetneje ne bo zaključen do predsedniških volitev, ki bodo v začetku novembra. Zvezna sodnica Tanya Chutkan bo morala odločiti, katera dejanja, ki jih očitajo Trumpu, lahko ostanejo v obtožnici.

Trumpovi odvetniki se potem lahko znova pritožijo in zavlečejo postopek. Če bi bil Trump ponovno izvoljen, bi lahko odpustil posebnega tožilca in končal pregon, a mu, kot vse kaže, tega niti ne bo treba storiti. Predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts je namreč v opombi k odločitvi o imuniteti zapisal, da se zvezni postopki proti Donaldu Trumpu ne morejo nadaljevati, če se vrne v Belo hišo.

“V kazenskem kontekstu pravosodno ministrstvo že dolgo priznava, da delitev oblasti izključuje kazenski pregon trenutno predsedujočega predsednika,” je po navedbah časnika Washington Post zapisal Roberts.

Ob tem je v odločitvi večine zapisal, da predsednik ne uživa imunitete za svoja neuradna dejanja in da vsako dejanje predsednika ni uradno dejanje. Predsednik tako menda ni nad zakonom, vendar pa je problem v tem, kdo odloča o tem, kaj je uradno in kaj ne. Liberalna sodnica Sonia Sotomayor je v svojem odklonilnem mnenju zapisala, da večina s priznanjem imunitete spreminja samo institucijo predsedovanja in se norčuje iz načela, da nihče ni nad zakonom.

V skladu s pričakovanji so bili republikanci navdušeni, čeprav se jim v primeru izvolitve demokratskega predsednika lahko odločitev konservativne večine maščuje. “To je velika zmaga za našo ustavo in demokracijo. PONOSEN, DA SEM AMERIČAN!,” je na svojem mediju Truth Social objavil Trump.

“Upamo, da bo levica prenehala z napadi na predsednika Trumpa in ohranila demokratične norme,” je sporočil kongresnik Jim Jordan in odločitev pozdravil.

Demokrati so nasprotno odločitev kritizirali – kongresnik Steve Cohen je na omrežju X zapisal, da je vrhovno sodišče republikansko in “ni sodišče ZDA”.

“Donald Trump je po porazu na volitvah leta 2020 spodbudil množico, naj ovrže rezultate svobodnih in poštenih volitev. Trump že kandidira za predsednika kot obsojeni zločinec iz istega razloga, zaradi katerega je brezbrižno sedel, ko je množica nasilno napadla kongres. Misli, da je nad zakonom, in je pripravljen storiti vse, da dobi in obdrži oblast zase,” pa je sporočil predvolilni štab predsednika Joeja Bidna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje