ZN o resoluciji za konec ofenzive v Rafi že ta teden? “Gre za življenja”

Svet 29. Maj 202408:16 0 komentarjev
Združeni narodi
Foto: PROFIMEDIA

Alžirski veleposlanik v ZN Amar Bendjama je v torek po izrednem zasedanju za zaprtimi vrati novinarjem dejal, da bo v kratkem predlagal resolucijo z zahtevo za konec izraelske ofenzive v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali bodo ZDA kot najzvestejša zaveznica Izraela resolucijo podprle ali bodo spet vložile veto.

Izredno zasedanje je v torek zahtevala Alžirija s podporo Slovenije, so sporočili diplomatski viri. Zasedanje je potekalo za zaprtimi vrati, ker tako obstaja malce več možnosti, da se sklene dogovor o ukrepanju. Za zdaj še ni niti soglasja o tem, ali se je izraelska ofenziva na Rafo sploh začela ali gre za omejene operacije.

Izrael izvaja vojaške operacije v Rafi, kamor se je zatekla večina beguncev iz drugih delov Gaze, čeprav so proti temu tudi ZDA. V izraelskem napadu na Rafo je v nedeljo umrlo 45 ljudi, čemur so sledile ostre mednarodne obsodbe. Nov izraelski napad je v torek prav tako v begunskem šotorskem naselju v Rafi zahteval 21 žrtev, poročajo oblasti v palestinski enklavi.

Že nekaj časa razprava o francoskem predlogu, ki ni všeč ZDA

V Varnostnem svetu že nekaj časa razpravljajo o francoskem predlogu resolucije o Gazi, vendar pa ta Washingtonu ni všeč in se o njem niti ne pogajajo. Alžirski predlog se bo medtem osredotočil le na Rafo in ZDA za zdaj še niso izrazile nasprotovanja. “Najprej moramo predlog videti, šele potem se bomo nanj odzvali,” je v torek novinarjem povedala ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield.

“Upamo, da lahko o predlogu resolucije glasujemo že ta teden, ker gre za življenja,” je dejal kitajski veleposlanik Fu Cong, francoski veleposlanik Nicolas de Riviere pa je dejal, da je skrajni čas, da Varnostni svet ukrepa.

Varnostni svet ZN je doslej od izbruha vojne po napadu pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra lani sprejel dve resoluciji, osredotočeni na humanitarno pomoč, marca pa je potrdil predlog resolucije nestalnih članic, ki je zahteval prekinitev spopadov v času svetega meseca ramazan, vendar je nihče ni upošteval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!