Znaki, ki vam jih pošilja telo, če pijete premalo vode

Magazin 28. Jul 202212:11 0 komentarjev
voda
PROFIMEDIA

Če se želimo odžejati, je najbolje poseči po kozarcu navadne, negazirane vode. Kakšni so znaki, če pijemo premalo tekočine?

Mnogi ljudje ne posvečajo preveč pozornosti reakciji telesa ob pomanjkanju vode in lahko s tem povzročijo škodo svojemu organizmu.

Znaki, na katere morate biti pozorni, so naslednji:

Suha usta

Najbolj očiten znak žeje se kaže v suhih ustih, jeziku in ustni votlini. Če so vaša usta suha, pomeni, da je vaše telo že dehidrirano.

Suha koža

Koža je največji organ, ki za pravilno delovanje potrebuje veliko vode. Suha in razdražena koža je eden prvih znakov popolne dehidracije, ki lahko povzroči resne posledice. Premalo vode zmanjša sposobnost telesa za potenje in s tem izločanje toksinov iz telesa.

Suhe oči

Pomanjkanje vode se kaže tudi v suhih očeh, ki zaradi tega postanejo rdeče. Nezmožnost vlaženja oči bo povzročala težave predvsem ljudem, ki nosijo kontaktne leče.

Bolečine v sklepih

Hrustanec in hrbtenične ploščice vsebujejo kar 80 odstotkov vode. Pomembno je, da vodo pijemo tudi zaradi njihovega nemotenega delovanja.

Zmanjšanje mišične mase

Tudi mišice vsebujejo znatne količine vode. Manj vode v telesu je povezano z zmanjšanjem mišične mase. Redno pitje vode pred, med in po telovadbi bo dalo telesu gorivo za vzdrževanje napora in zmanjšalo morebitne egativne posledice vadbe.

Občutek utrujenosti

Zaspanost, utrujenost in letargija so dodatni simptomi pomanjkanja vode v telesu. Če pijete premalo vode, si jo mora telo izposojati iz drugih razpoložljivih organov, zaradi česar se človek slabo počuti in počasneje okreva po bolezni.

Napadi lakote

Dehidracija prevara možgane, ki nato telesu pošiljajo signale, da ste lačni. Napadi lakote se zgodijo kadarkoli in vas celo zbudijo iz spanja. Toda uživanje hrane brez ustrezne hidracije upočasni metabolizem in spodbuja nastajanje maščobnih zalog v telesu.

Slaba prebava

Zgaga je eden od signalov prekomerne količine kisline v želodcu, ki je posledica pomanjkanja vode. Voda vlaži prebavni sistem, zadostne količine pa preprečujejo črevesne težave in zaprtje.

Zmanjšana potreba po odvajanju vode

Pomanjkanje vode v telesu vpliva tudi na potrebo po uriniranju. Če čez dan ne greste na stranišče vsaj štiri do sedemkrat, vnašate premalo vode. Temnejša barva urina kaže tudi na slabo hidracijo telesa.

Znaki prezgodnjega staranja

Pomanjkanje vode se pozna tudi na obrazu. Ker pomanjkanje vode vpliva na suhost kože, ta postane izpostavljena prezgodnjim gubam, izgubi prožnost in je videti starejša, kot bi morala biti, piše Zadovoljna.hr.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!