Znane podrobnosti o zdravju Kamale Harris. Jih bo objavil tudi Trump?

Svet 12. Okt 202416:12 1 komentar
Kamala Harris
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris je objavila svoje zdravstvene podatke. Njen zdravnik Joshua R. Simmons, sicer zdravnik ameriške vojske, je v pismu, ki ga je objavila Bela hiša, zapisal, da je podpredsednica Harris "odličnega zdravja".

Podpredsednica ZDA in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris ima sezonske alergije in koprivnico ter je kratkovidna, piše v pismu vojaškega zdravnika Joshue R. Simmonsa, ki ga je objavila Bela hiša. Ima opravljena cepljenja, zadnji aprilski zdravniški pregled in rutinske preiskave krvi pa niso pokazali razlogov za zaskrbljenost.

Podpredsednica nosi kontaktne leče, jemlje dodatek vitamina D3 in občasno uporablja zdravila proti alergijam, ki so na voljo brez recepta in na recept, vključno z zdravilom Allegra, pršilom za nos in kapljicami za oči, je še zapisal zdravnik. Simmons je njeno prehrano opisal kot “zelo zdravo” in dodal, da Harris ne uporablja tobačnih izdelkov, alkohol pa pije “občasno in zmerno”.

“Ima fizično in psihično odpornost, ki je potrebna za uspešno opravljanje predsedniških dolžnosti,” ocenjuje dr. Simmons.

Podatke o svojem zdravstvenem stanju je Harris objavila, da bi pokazala razliko med sabo in njenim 78-letnim republikanskem tekmecem Donaldom Trumpom, ki bi v primeru izvolitve postal najstarejša oseba, kadarkoli izvoljena v Ovalno pisarno.

Ko se je 81-letni predsednik Joe Biden še potegoval za ponovno izvolitev, je bila prav njegova starost glavna skrb volilcev. Njegov julijski izstop iz tekme je demokratom dal možnost, da postanejo tisti, ki se lahko “obesijo” na starost nasprotnika.

Trump je novembra 2023 na družbenih omrežjih prav tako objavil pismo svojega zdravnika Brucea Aronwalda, v katerem je ta zapisal, da je Trumpovo “splošno zdravje odlično”. Dodal je, da je telesno vse v mejah normale, “kognitivni pregledi pa so izjemni”. Ni pa še nikoli objavil svoje dejanske zdravstvene dokumentacije.

Donald Trump, Kamala Harris, volitve, zda, soočenje, rokovanje
Foto: Brian Snyder/REUTERS

Tudi Harris še nikoli prej ni objavila tako podrobnih podatkov o svoji zdravstveni zgodovini. V preteklosti je že delila, da je njena pokojna mati Shyamala Gopalan Harris, ki je leta 2009 umrla zaradi raka na debelem črevesu, delala kot raziskovalka raka dojk in se je zavzemala za presejanje za raka dojk.

Simmons je zapisal, da je v družinski anamnezi Harris opazen rak debelega črevesa pri materi. Edina operacija podpredsednice Harris doslej pa je bila laparotomija zaradi invaginacije pri treh letih, pri čemer so ji ponesreči odstranili slepič.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje