Znane podrobnosti uboja vodje Hamasa: za koga gre, so ugotovili šele po napadu

Svet 18. Okt 202410:36 0 komentarjev
Izraelske sile na meji z Gazo (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Izraelska vojska je vodjo palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja iskala več kot eno leto, v sredo pa ga našla naključno. Da bi eden od treh ubitih lahko bil Sinvar, je vojska po poročanju BBC ugotovila šele po uboju. Njene sume je kasneje potrdila analiza DNK.

Izraelska vojska je v sredo ubila vodjo palestinskega islamističnega gibanja Hamas Jahjo Sinvarja, ki je bil po mnenju Izraela glavni vodja napada na Izrael 7. oktobra lani. V operaciji na jugu Gaze je ubila tri pripadnike Hamasa, a več ur ni bilo znano, ali je med njimi tudi vodja gibanja. Analiza DNK je v četrtek potrdila njegovo identiteto.

Tamkajšnji zunanji minister Israel Katz je dejal, da gre za pomemben vojaški in moralni dosežek Izraela in zmago svobodnega sveta proti osi zla radikalnega islama, ki jo vodi Iran. Premier Benjamin Netanjahu pa je uro po potrditvi identitete dejal, da naloga Izraela v Gazi s tem še ni končana, je pa Sinvarjevo smrt označil za “začetek konca”.

Izraelske sile so Sinvarja, ki je po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani izginil, iskale več kot eno leto, poroča BBC. Večino časa naj bi se skrival v predorih pod območjem Gaze skupaj s stražarji in živim ščitom talcev, ki jih je Hamas zajel ob lanskem napadu.

Jahja Sinvar (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS)

A izraelska vojska ga je našla ob naključnem srečanju na jugu Gaze. Ena od enot vojske je namreč patruljirala na območju Tel al Sultana v Rafi. Ob srečanju je identificirala tri pripadnike Hamasa in se z njimi spopadla. Moški, za katerega so po uboju menili, da je Sinvar, je ob srečanju stekel v eno od stavb, kjer so ga našli z brezpilotnim letalnikom.

Ob njem je bila manjša straža, ne pa tudi izraelski talci. Prav majhno število spremstva naj bi po poročanju BBC namigovalo, da se je skušal premakniti čim bolj neopazno. Posnetki drona, ki jih je objavila vojska, prikazujejo Sinvarja v stavbi s poškodovano roko in glavo, v zadnjih trenutkih pa je vodja Hamasa v bližajoči se dron vrgel palico.

Šele po uboju vseh treh je vojska opazila, da je eden od njih podoben Sinvarju. Trupla so pustili na kraju spopadov, zaradi suma, da je med njimi vodja Hamasa, pa so mu odrezali del prsta in ga poslali na analizo DNK.

Čeprav Sinvar ni bil ubit med ciljno usmerjeno operacijo, je izraelska vojska že več tednov delovala na območjih, kjer bi se lahko pojavil.

Foto: Amir Cohen/REUTER

Uboj Sinvarja bo po prepričanju Irana okrepil odpor

Smrt Sinvarja bo na Bližnjem vzhodu okrepila duh odpora, je v četrtek kmalu po izraelski potrditvi uboja sporočilo iransko predstavništvo pri Združenih narodih. Dodalo je, da bo odpor obstajal, dokler bosta obstajali okupacija in agresija.

“Duh odpora se bo okrepil. Postal bo vzor mladim in otrokom, ki bodo nadaljevali njegovo pot k osvoboditvi Palestine. Dokler obstajata okupacija in agresija, bo trajal odpor,” je na omrežju X še zapisala iranska misija pri ZN. Islamska republika velja za dolgoletno podpornico tako Hamasa kot libanonskega Hezbolaha, ki se prav tako sooča z izraelsko invazijo.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je povedal, da je poleg odgovornosti za napade 7. oktobra lani Sinvar “odgovoren za ogromno trpljenje ljudi v Gazi”. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa ga je opisala kot vodjo teroristične organizacije, ki je stal za napadi Hamasa na Izrael.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Sinvarja označil za terorista. “Bil je ovira za nujno potrebno premirje in brezpogojno izpustitev vseh talcev. Treba je končati nasilje, osvoboditi talce in ustaviti trpljenje Palestincev,” je še zapisal na omrežju X.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!