Polž z jeklenim oklepom, ki preživi tudi pri 300 stopinjah

Magazin 14. Avg 202217:30 > 18:00
Delite:
Polz Chrysomallon squamiferum
Foto: commons.wikimedia.org

Živi v globinah Indijskega oceana in njegovo znanstveno ime je Chrysomallon squamiferum.

“Videti je kot oklepni vitez, ki se plazi v globinah ocena,” pravi Julia Sigwart, biologinja in ena redkih, ki je polža z jeklenim oklepom in luskami videla v živo. V začetku leta 2016 se je kot del globokomorske odprave spustila več kot 2.400 metrov globoko, kjer je raziskovala. Ekipa je potrebovala več kot tri tedne, da je našla kolonijo polžev.

Habitat teh polžev je namreč ekstremen. Živijo nekaj kilometrov pod morsko gladino na žgočih hidrotermalnih vrelcih, ki jih obdajajo strupene kemikalije in kjer lahko temperature presežejo 300 stopinj Celzija.

Polž preživi s pomočjo bakterij, ki rastejo v posebnem mošnjičku v njegovem grlu. Te vse kemikalije pretvorijo v energijo in s tem polžu zagotovijo hrano. Da pa bi bili tudi mikrobi dobro nahranjeni, je polž sposoben absorbirati kisik in kemikalije iz morske vode, ki jih nato njegovo zmogljivo srce dovaja po krvnem obtoku.

Človeško srce v enakem razmerju bi bilo veliko kot naša glava.

A njegov oklep in luske niso namenjeni zaščiti pred plenilci, kot bi morda domnevali, temveč polža ščitijo pred strupeno nevarnostjo, ki prihaja od znotraj. Bakterije v žrelu polža namreč sproščajo žveplo kot odpadni produkt, ki je za polža smrtonosen. Luske delujejo kot majhne izpušne cevi.

Žal pa zaradi globokomorskega rudarjenja temu zanimivemu bitju grozi izumrtje. Leta 2019 je bil uvrščen na seznam IUCN Red List. Prvič so polža sicer odkrili leta 2001.

Viri: www.smithsonianmag.com, Wikipedia, The Guardian. Foto: creativecommons.org

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.