Znanstveniki odkrili več kot sto še nikdar videnih vrst

Svet 02. Jun 202408:31 1 komentar
Schmidt Ocean Institute
Foto: Posnetek zaslona/IFL Science/Schmidt Ocean Institute

Znanstveniki so nedavno na podvodni ekspediciji naleteli na izjemno odkritje - našli so več kot sto novih živalskih in rastlinskih vrst.

Ob obali Čila so znanstveniki odkrili več kot 100 novih vrst, piše portal IFL Science. Med še nikoli videnimi bitji, ki so jih opazili na odpravi, so tako nove vrste koral, spužve, morski ježki, jastogi ter množica nenavadnih rib in lignjev.

Nova odkritja so plod dela mednarodne skupine znanstvenikov, ki je pred kratkim raziskovala 2.900 kilometrov dolgo verigo podvodnih grebenov, ki se raztezajo od obale Čila do severne obale Rapa Nui na Velikonočnem otoku.

Znanstveniki so pod vodstvom dr. Javierja Sellanesa s čilske univerze Universidad Católica del Norte s podvodnim robotom pluli do globine 4.500 metrov pod morsko gladino in zbrali podatke z 10 od 200 podvodnih gora.

Tako kot se gore dvigajo nad zemeljsko površino, se podvodne gore dvigajo nad oceanskim dnom. Podvodne gore so pogosto kraji morske biotske raznovrstnosti, saj zagotavljajo množico habitatov, poleg tega pa njihove strmine omogočajo mešanje vode in s tem prerazporejanje hranil, raztopljenih v njej.

Foto: Posnetek zaslona/IFL Science/Schmidt Ocean Institute

“Vroča točka biotske raznovrstnosti”

Raziskovalci so ugotovili, da je vsak podvodni greben, ki so ga preučevali, dom popolnoma drugačnega ekosistema. Med njimi so tudi območja cvetočih globokomorskih koralnih grebenov in vrtov spužv.

“Ta odprava je izjemno presegla naša pričakovanja. Na teh oddaljenih in slabo raziskanih območjih vedno pričakuješ, da boš našel nove vrste, vendar je količina, ki smo jo našli, zlasti pri nekaterih skupinah, kot so spužve, osupljiva,” je za IFL Science dejal morski biolog Sellanes, ki sedaj z ekipo raziskovalcev natančno analizira fiziologijo in genetiko na novo odkritih primerkov, da bi potrdili, da gre res za novo odkritje.

Identifikacija novih vrst sicer lahko traja več let, je še pojasnil Sellanes, ki je z ekipo verjetno naletel na tako imenovano “vročo točko biotske raznovrstnosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje