Zuckerberg Bidnovo administracijo obtožil pritiskov v času pandemije covida-19

Svet 28. Avg 202408:52 1 komentar
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg (Foto: REUTERS)

Lastnik in prvi mož tehnološkega velikana Meta Mark Zuckerberg je v pismu odboru za pravosodje predstavniškega doma ameriškega kongresa zatrdil, da je administracija predsednika ZDA Joeja Bidna v času pandemije covida-19 pritiskala na upravljalca družbenih omrežij Facebook in Instagram, naj odstrani določene objave, je sporočil predsednik odbora.

Predsednik odbora in velik zaveznik predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa Jim Jordan iz Ohia je ameriškim medijem sporočil, da to upravičuje njihovo preiskavo o vladnih pritiskih na družbene medije in predstavlja veliko zmago za svobodo medijev.

Mark Zuckerberg je v pismu, ki ga je objavil Jordan, zapisal, da so visoki uradniki Bele hiše večkrat pritiskali nanje, Facebook pa je sprejel nekatere odločitve, ki jih danes ne bi več. Priznal je, da jih vlada ni mogla cenzurirati in so odločitve za prilagajanje vsebin sprejeli sami, vendar pa je zatrdil, da so bile odločitve posledica pritiskov.

Facebook je med pandemijo določene objave umaknil, določenim pa občasno dodal opozorilo, da so sprte z dejstvi. Na primer, ko je šlo za domnevno škodljivost cepiv in ukrepe proti širjenju koronavirusa.

Facebook po drugi strani izvajal samocenzuro

Po drugi strani pa je Facebook prav tako izvajal samocenzuro pri objavah trditev, da so virus razvili v kitajskem laboratoriju, kar je teorija, ki jo je pozneje podprlo več vladnih agencij in znanstvenikov.

Zuckerberg je tudi zapisal, da je Facebook storil napako, ko je zatrl zgodbo časopisa New York Post o predsednikovem sinu Hunterju Bidnu, ki je razkrila, da je ta poslovnim partnerjem ponujal dostop do očeta, ko je bil ta podpredsednik ZDA.

Zgodbi so zmanjšali doseg, ko jih je FBI opozoril, da bi lahko šlo za rusko dezinformacijsko kampanjo, je zapisal Zuckerberg.

Na pismo se je že odzvala Bela hiša

Na Zuckerbergovo pismo se je odzvala Bela hiša, ki je sporočila, da je vlada v času boja proti smrtonosni pandemiji spodbujala odgovorne ukrepe za zaščito javnega zdravja in varnosti.

“Naše stališče je bilo jasno in dosledno: verjamemo, da morajo tehnološka podjetja in drugi zasebni akterji upoštevati učinke, ki jih imajo njihova dejanja na Američane in se pri tem neodvisno odločati o informacijah, ki jih objavljajo,” je sporočila Bela hiša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje