Županske volitve v Budimpešti odločilo nekaj sto glasov

Svet 10. Jun 202409:49 > 14:40 0 komentarjev
Gergely Karacsony
Gergely Karacsony (Foto: PROFIMEDIA)

Na Madžarskem so v nedeljo ob evropskih potekale tudi lokalne volitve, kjer je glavna bitka potekala za županski stolček v Budimpešti. Po vseh preštetih glasovnicah je rezultat v prestolnici zelo tesen, zaradi česar je kandidat s podporo vladajoče stranke Fidesz David Vitezy zahteval ponovno štetje, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Po 100 odstotkih preštetih glasov je župan madžarske prestolnice iz vrst levosredinske opozicije Gergely Karacsony osvojil 47,53 odstotka glasov, njegov glavni konkurent David Vitezy pa 47,49 odstotka. V absolutnih številkah je tako aktualni župan neodvisnega kandidata s podporo Fidesza prehitel s 371.467 glasovi proti 371.143 oziroma za pičlih 324 glasov.

Slabih pet odstotkov glasov je osvojil Andras Grundtner, kar pa ne vpliva na odločitev o zmagovalcu, saj za osvojitev županskega stolčka zadostuje relativna zmaga v prvem in edinem krogu.

Kot navaja MTI, je bilo v prestolnici neveljavnih okoli 22.000 glasovnic. Vitezy je davi dejal, da se je o novem štetju glasovnic želel pogovoriti s Karacsonyjem, a da ga ni uspel priklicati.

Vitezy sicer formalno ni kandidat Fidesza, četudi je leta 2022 kratko obdobje sodeloval v Orbanovi vladi. Namesto tega je kandidiral s podporo zelenih.

Karacsony je medtem vselej vztrajal, da gre za politično igro Fidesza, ki da je od začetka nameraval podpreti Vitezyja. Njegovi sumi so se v petek izkazali kot utemeljeni, ko je kandidaturo umaknila nekdanja tiskovna predstavnica Orbanove vlade Alexandra Szentkiralyi in svoje podpornike pozvala, naj v nedeljo podprejo Vitezyja.

Zveza socialdemokratskih in zelenih strank, ki podpira Karacsonyja, je ob tem dobila le sedem od 32 sedežev v mestnem parlamentu. Tako Fidesz kot stranka Spoštovanje in svoboda (Tisza), ki jo vodi novi obraz madžarske opozicije Peter Magyar, pa sta dobili po deset sedežev.

Fideszovi kandidati so ob tem zasedli zgolj šest stolčkov županov oz. načelnikov 23 budimpeških okrožij, ki imajo status občine, s čimer je vladajoča stranka še poslabšala svoj rezultat v primerjavi z zadnjimi lokalnimi volitvami leta 2019.

Drugod po državi je opozicijskim strankam in zavezništvom večinoma uspelo obdržati županske položaje, ki so si jih zagotovile na zadnjih volitvah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Fidesz je dobil župane v 14 od 25 večjih mest, med drugim v Debrecenu in Miskolcu, izgubil pa je prevlado v mestu Györ, ki je v preteklih letih veljal za eno Fideszovih trdnjav na zahodu države.

Lokalnih volitev po vsej državi se je udeležilo 58 odstotkov volilnih upravičencev, kar je deset odstotnih točk več kot leta 2019 in pomeni rekordno udeležbo.

Na evropskih volitvah sicer podatki tamkajšnje volilne komisije s 44,4 odstotka glasov kažejo na zmago Fidesza. Na drugem mestu je stranka Spoštovanje in svoboda (Tisza) njegovega potencialnega konkurenta Petra Magyarja, ki je s skoraj 30 odstotki glasov presegla pričakovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!