Vučić po velikem protestu klonil

Novice 04. Dec 202121:10 > 05. Dec 2021 13:24 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Marko Djurica/REUTERS

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po današnjih najbolj množičnih protestih v njegovem mandatu napovedal spremembo spornega zakona o razlastitvi lastnikov zemljišč, na podlagi katerega bi britansko-avstralska korporacija Rio Tinto lahko začela aktivnosti za odprtje rudnika litija na zahodu države.

Po tem, ko so ulice več kot 40 mest v Srbiji, zaradi spornega zakona o razlastitvi ter o referendumu in ljudski iniciativi, v popoldanskih urah zavzeli številni protestniki, okoljevarstveniki in člani nevladnih organizacij, ki so med drugim blokirali promet, je srbski predsednik Aleksandar Vučić vendarle klonil pod pritiski največjega množičnega protesta v času njegovega mandata.

Preberite še, kaj je v ozadju enega največjih protestov v Srbiji in zakaj se Vučić tega boji. Članek je dostopen TUKAJ

Lahko se vrnemo na stari zakon

Vučić, ki bi moral 10. decembra podpisati zakon o razlastitvi, s katerim bi država razlastila lastnike zemljišč na zahodu Srbije, kjer pod zemljo ležijo velike zaloge litija in bi jih začela izkopavati avstralsko-britanska korporacija Rio Tinto, je povedal, da bo z amandmaji poskušal doseči spremembe spornega zakona, ki bi jih srbski parlament lahko sprejel še pred koncem tega leta.

“Dogovorimo se lahko o spremembah, če ne, se lahko vrnemo na stari zakon, kot da ne bi bilo nič. De facto zakon ne bi obveljal. Ne morem se igrati z ustavo, a to, kar vam govorim, ni neka filozofija in bo izpolnjeno,” je dejal Vučić ob robu obiska kraja Gornje Nedeljice v dolini Jadra, kjer bi rudnik tudi stal.

Vučić je ob tem sicer dejal, da sporni zakon nima nobene zveze z avstralsko-britansko korporacijo Rio Tinto, uredbo pa je ocenil kot skladno s srbsko ustavo in navedel, da obstajajo “norme, ki bi jih kritiziral,” in se dotikajo vprašanja odkupne cene zemljišč v nekaterih delih Srbije.  Vučić je med drugim krajanom obljubil, da bo imel pogovor s korporacijo Rio Tinto in jim povedal, da ne smejo računati le na svoj dobiček, ampak tudi na življenje in zdravje ljudi na tem območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!