Jelena Pejković: tri glavne prednosti robnega računalništva

Oglas 14. Sep 202312:05
promocijska fotografija

Hitra in kakovostna analiza podatkov je danes ključ do uspešnega poslovanja. Vodilne organizacije zato prenašajo obdelavo podatkov v okolje robnih tehnologij, ki jim omogočajo nadaljnjo rast poslovanja. Organizacije, ki implementirajo računalniške, omrežne in shranjevalne sisteme čim bliže virom podatkov, kot so mobilne naprave, tovarniški stroji ali vozila z umetno inteligenco, lahko podatke prejmejo takoj in jih analizirajo v realnem času.

S tem se povečuje operativna učinkovitost, zmanjšuje poraba energije IT-infrastrukture, organizacije pa lahko poslujejo v skladu s cilji in zavezami k trajnostnemu delovanju. Investicija v robno računalniško tehnologijo organizacijam prinaša tri glavne prednosti: večjo varnost, učinkovitejšo uporabo omrežja in razvoj trajnostnega poslovanja. Po rezultatih nedavnih raziskav le nekaj organizacij, povezanih s podatkovnimi centri ali IT-industrijo, dejansko posluje v skladu s cilji trajnosti.

»Uporaba rešitev robnega računalništva je prava pot za organizacije, ki želijo uskladiti operativno učinkovitost s trajnostnimi cilji. Umestitev IT-infrastrukture na rob mreže prinaša številne in donosne prednosti,« izpostavlja Jelena Pejković, direktorica za prodajo v diviziji Secure Power pri Schneider Electric za trg Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine.

promocijska fotografija

Jelena Pejković, direktorica za prodajo v diviziji Secure Power pri podjetju Schneider Electric za trg Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine.

Monitoring podatkov pri izvoru povečuje varnost

Uporaba robnega računalništva je pogosta tudi v razvoju tehnologije telemedicine. Širša uporaba telemedicinskih orodij pa povečuje možnosti za kibernetske napade na zdravstvene sisteme. Po globalni raziskavi iz leta 2022 je v letu 2021 kar 66 % zdravstvenih organizacij zaznalo kibernetske napade, kar je za tretjino več kot v letu pred tem. Kršitev podatkov zdravstvene ustanove v povprečju stane več kot 10 milijonov dolarjev.

»V tradicionalni infrastrukturi večina podatkov nastane v posameznih razdelilnih napravah, nato se pošljejo v centralni podatkovni center za shranjevanje in analizo. V tem procesu varovanje podatkov predstavlja velik izziv. Le redke zdravstvene ustanove uporabljajo napredna orodja za kibernetsko varnost. Robno računalništvo pa zdravstvenim ustanovam omogoča analizo podatkov pri izvoru, kar učinkovito zmanjšuje varnostna tveganja,« pojasnjuje Pejkovićeva.

Oddaljena analiza omogoča boljšo izrabo omrežja

Pejkovićeva poudarja, da je druga prednost robnega računalništva še posebej opazna v industrijskih okoljih: »Številni stroji in mehanizacije, kot so naftni in plinski vrtalni sistemi ter druga tovarniška oprema, ustvarjajo zelo pomembne podatke. Prenos teh informacij do centralnih podatkovnih centrov in nazaj obremenjuje omrežje, potreba po večji pasovni širini pa dodatno povečuje stroške prenosa. Pošiljanje informacij med lokacijami povzroča zastoje v omrežju, kar lahko negativno vpliva na poslovne procese, zlasti kadar je potrebna analiza podatkov v realnem času.«

Organizacije lahko te ovire omilijo tako, da zbirajo informacije na robu omrežja, kjer so bile ustvarjene. Analiza podatkov pri izvoru omejuje količino informacij, poslanih na centralno mesto, kar zmanjšuje obremenitev omrežja. Lokalna analiza podatkov in manj pogosto pošiljanje informacij po omrežju rešujeta težave z zakasnitvami in prekinitvami. Sistemi, ki delujejo na robu, lahko kljub temu nemoteno delujejo in generirajo podatke.

promocijska fotografija

Analiza podatkov pri izvoru, kjer so ustvarjeni, zmanjšuje tveganja.

Učinkovitejša poraba energije prispeva k trajnostnim poslovnim procesom

Organizacije porabljajo velike količine energije: osvetlitev, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, pa tudi delovanje in vzdrževanje naprav, zahtevajo zanesljivo napajanje, pogosto neprekinjeno 24 ur na dan. V podatkovnih centrih se kar 40 % celotne električne energije porabi samo za hlajenje. Poleg tega prenos podatkov od njihovega izvora do centralnega podatkovnega centra porablja dodatno energijo.

»Senzorji robnega računalništva in programska oprema v upravljavskih centrih organizacijam omogočajo preprosto spremljanje in nadzor porabe energije na vseh oddaljenih lokacijah. Kot vsaka naprava, ki generira podatke, tudi te aplikacije neprestano zbirajo informacije o učinkovitosti stavb, na podlagi katerih se lahko izboljša poraba energije,« pojasnjuje Pejkovićeva. Konkretno: robno računalništvo lahko prihrani do 60 % energije, porabljene za prenos podatkov. Pametna tehnologija za upravljanje stavb lahko prihrani od 5 do 25 % energije pri sistemih HVAC, prezračevanju in hlajenju ter skoraj 50 % pri sistemu za osvetlitev. Za optimalno upravljanje orodij v pametnih stavbah je ključno ravno robno računalništvo.

Robno računalništvo pripomore k učinkovitejšemu poslovanju

Poleg že navedenih prednosti robno računalništvo odpira nove priložnosti za razvoj poslovanja na različne načine. Vse več podjetij se preusmerja v distribuirana IT-okolja, zato bo pospešeno izboljšanje tehnologije robnega računalništva nujno za doseganje večje učinkovitosti.

promocijska fotografija

Učinkovito poslovanje zmanjšuje stroške, povečuje dobičkonosnost in varnost ter izboljšuje izkušnje naročnikov.

Operativna učinkovitost je eden od pomembnejših poslovnih ciljev. Učinkoviti poslovni procesi prinašajo nižje stroške, večjo dobičkonosnost, boljšo varnost zaposlenih in izboljšano izkušnjo strank. Čeprav sta izboljšanje poslovne inteligence in analiza podatkov splošna cilja poslovanja, vlaganje v robno računalništvo in njegovo uporabo zagotavlja konkretno in takojšnjo poslovno korist, pri čemer je odgovornost organizacij, da jih pametno izkoristijo, zaključuje Jelena Pejković iz podjetja Schneider Electric.