Klepet z Bredo Krašna iz ZPMS o projektih, donacijah in čustvenih zgodbah

Oglas 16. Jan 202314:25
Breda Krašna
promocijska fotografija

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je nedvomno ena najbolj prepoznavnih nevladnih organizacij pri nas. Delujejo že od leta 1953, v sodelovanju s 112 društvi in zvezami prijateljev mladine iz vse Slovenije pa imajo le en zelo jasen cilj – pomagati družinam, mladim in otrokom.

V Metropolitan podkastu je Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS, ponudila vpogled v delovanje ZPMS, kako se sami soočajo s tragedijami družin in otrok, ki jih skušajo pomagati, pa tudi o projektih, ki so bili v času dolgoletnega delovanja ZPMS najbolj odmevni in uspešni.

Številni programi za različne pomoči

ZPMS je skozi leta organizirala kopico programov in projektov, ki so omogočali široko prostovoljno pomoč tistim, ki so jo bili najbolj potrebni in izobraževanje otrok in mladih o raznolikih življenjskih pojavih. Med najbolj uspešnimi vsebinskimi programi so bili recimo Tom telefon, pa Otroški parlament in Evropa v šoli, je pa prav ZPMS uspelo tudi to, da so Dedka Mraza leta 2020, ravno v času epidemične krize, vpisali v register nesnovne kulturne dediščine.

Delovanje ZPMS je sicer večini poznano predvsem po pomoči družinam in otrokom, ki so bili zaradi teh ali onih razlogov potisnjeni na socialni rob. Delo, ki je vsekakor srčno in plemenito, pa ima tudi skriti davek. Kot v podkastu pove Breda Krašna, ob reševanju številnih žalostih in tudi tragičnih zgodb ne morejo mimo dejstva, da se čisto vsaka dotakne tudi njih in jim zbudi močna čustva. Zato si skušajo vsak dan polepšati na tak ali drugačen način in tako vsaj za trenutek pregnati najtežja občutenja ob spremljanju številnih ganljivih zgodb najranljivejših v naši družbi.

Pomoč tudi od največjih

V podkastu Breda Krašna spregovori tudi o donatorstvu, ki je ključno za uspešno delovanje ZPMS. Predvsem so jih, kot pove ga. Krašna, v preteklem letu presenetile donacije pravnih oseb. »V letu 2022 nas je z donacijo presenetilo podjetje NLB. Zakaj nam je tako pomembna taka donacija? Predvsem zaradi tega, ker takrat, ko so nas obvestili o donaciji, so rekli, da nam zaupajo, da bomo sredstva razporedili na programe, kjer sredstva res potrebujemo,« je pojasnila Krašna.

Kakšne cilje bodo lahko dosegli v novem letu, komu namenjajo sredstva, kateri podporni programi so najbolj izpostavljeni, kako lahko pomagamo tudi posamezniki in kako je pravzaprav videti delo v ZPMS, pa boste izvedeli s poslušanjem podkasta na metropolitan.si.