Prav vsi verjetno poznate dilemo oziroma polemike, ki jih je v javnosti sprožilo vprašanje, ali je paradižnik sadje ali zelenjava. V trgovinah ga boste našli pod zelenjavo, toda ali je to pravilno ali sporno? Kako pa ga obravnavate sami?
Ena od domnev, zakaj paradižnik ne spada med zelenjavo, ampak med sadje, je, da naj bi ga v preteklosti v ZDA z namenom zmanjšanja transportnih stroškov uvrstili med sadje – in tako je ostalo do danes. Vrhovno sodišče je namreč leta 1893 odločilo, da ljudje paradižnika ne jemo kot sadje, zatorej ne more biti tako klasificiran. V ozadju so bili davki, saj naj bi se obdavčila le uvožena zelenjava, sadje pa ne, a odločitev je bila vseeno uradno podana.
Toda danes so za vso dilemo krive predvsem definicije tega, kaj opredeljujemo kot sadje in kaj kot zelenjavo. In predvsem, kdo opredeljuje. Paradižnike gojimo na zelenjavnih vrtovih in tudi uživamo kot zelenjavo - kot prilogo, v omakah, juhah, kot del glavne jedi ali v solati. Glede na njegovo rabo bi ga morali torej opredeliti kot zelenjavo.
Kako ga opredeljujejo botaniki?
Paradižnik je rastlina iz družine razhudnikovk, zelo sorodna tobaku, čiliju, krompirju in jajčevcu – torej zelenjavi. Pa vendar je, botanično gledano, vse, kar se razvije iz cveta rastline, sadje, medtem ko se kot zelenjava definirajo preostali deli – koren, list, steblo. Glede na to, da se paradižnik razvije iz cveta in ohranja seme, enako kot npr. jabolko, naj bi bil, botanično gledano, sadje. Toda potem bi med sadje šteli tudi kumare, papriko, avokado, fižol, grah in buče – med zadnje resda sodita tudi lubenica in melona. Zmeda je torej kar precejšnja.
In kaj pravijo kulinariki?
V kulinariki se sadje in zelenjava seveda uporabljata predvsem glede na okus. Na splošno je sadje sladko in kot tako najprimernejše za sladice, pecivo, džeme ali surovo. Nasprotno pa ima zelenjava običajno malce grenak okus in je najprimernejša za slane jedi, kot so juhe, enolončnice, omake, solate. Paradižnik je s tega vidika potemtakem zelenjava.
Ali določeno živilo uvrščamo med sadje ali zelenjavo, je torej odvisno od tega, ali se o njem razpravlja v kulinaričnem ali botaničnem smislu. Paradižnik je lahko tako sadje kot zelenjava. Če govorite z vrtnarjem, je sadje. Če govorite s kuharjem, je zelenjava.
Ne glede na to zmedo v njegovem opredeljevanju pa je paradižnik vsekakor nadvse okusno in hranljivo živilo, ki ga večina od nas obožuje in vsestransko uporablja v kuhinji.
Izberite najboljšega
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje